Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanja o podkastu

  Predstavljena dva prva regionalna istraživanja o podkastu

  Udruženje „Podkast podrška”, koje je osnivač najveće regionalne podkast platforme – podcast.rs – sprovelo je dva paralelna istraživanja u zajednici autora i među slušaocima ovog formata.

  Istraživanja su sprovedena radi boljeg razumevanja potreba podkast zajednice, ali i radi mapiranja potencijala za finansijsku održivost nezavisnih autora. U istraživanju je učestvovalo preko 350 slušalaca podkasta, koji su odgovarali na teme u vezi sa navikama publike, i 52 autorska tima podkasta o tome kako posluju u zajednici.

  „Podkast beleži rastuću popularnost u Srbiji i regionu, ali autori se susreću sa raznim izazovima koje je potrebno adresirati, kao što su nedostatak finansija, autorska prava, dok poslovna i marketinška zajednica pokušava da bolje razume navike i želje publike i kako uopšte kreirati podkast. Ideja istraživanja nam je, zapravo, da osnažimo ceo ekosistem i svima damo potrebne informacije, jer zlatno doba podkasta tek dolazi u naš region”, rekli su Vladimir Radinović i Goran Vojteški, osnivači platforme podcast.rs, koji su ovom prilikom predstavili i svoj novi studio, u centru Beograda.

  Publici nedostaju dokumentarni formati, većina smatra kvalitet sadržaja i odabir gostiju presudnim, a najviše prate društvene i popularne teme. Upitana zašto prati podkaste, publika je rekla da je to prilika da nešto novo nauči ili da dobije više informacija o temama koje je zanimaju. Među ljubiteljima podkasta ubedljivo dominira grupa od 30 do 45 godina, i to ženskog pola. Više od 70 odsto njih poseduje visoko obrazovanje, a četvrtina spada u najobrazovaniji kadar. Podkasti se u najvećoj meri slušaju. Skoro 65 odsto publike odvaja i preko sat vremena za podkaste, što govori u prilog popularnosti ovog formata.

  Većina autorskih timova je iz glavnih ili većih gradova, ali mali broj njih se profesionalno bavi podkastom kao jedinim zanimanjem. Čak 75 odsto autora razmišlja o monetizaciji i saradnji sa poslovnim sektorom, a najvećem broju je potrebna pomoć u marketingu.

  Turn key produkcija

  Podcast.rs čini tim pionira podkast industrije na Zapadnom Balkanu, sa preko dvadeset godina iskustva u radu sa audio i video formatima. Turn key produkcija za kreiranje podkast sadržaja omogućava da se na najbolji način prenese marketinška poruka kroz moderan pristup narativnim, dokumentarnim i drugim formama podkasta. Pored studija, tim je aktivan i angažovan na rastu i koordinaciji podkast zajednice kroz platformu koja okuplja više od 400 najrelevantnijih podkasta u Srbiji i regionu. Za više informacija, možete pisati na sound@podcast.rs

  Istraživanja o podkastu

  Istraživanja o podkastu

  Autori podkasta su gotovo podjednako muškarci i žene, od 30 do 45 godina, kao i njihovi slušaoci. Polovina njih objavila je više od 50 epizoda, što govori o posvećenosti autora ovog formata. Ako monetizuju svoje podkaste, to rade kroz sponzorske pakete, Jutjub ili podršku publike. Svi autori podkasta smatraju da je usklađenost njihovih vrednosti sa brendom sa kojim rade neophodna, kao i uređivačka autonomija nad sponzorisanim sadržajem, što otvara interesantan prostor za razvoj podkasta kao izuzetno demokratičnog i nezavisnog medija. Glavni izazovi su nedostatak kapaciteta za promociju, nepoznavanje prodajnih strategija, mešanje u uredničku politiku, nerazumevanje formata od strane oglašivača.

  Celo istraživanje se nalazi na platformi podcast.rs i potpuno je besplatno.

  Istraživanja o podkastu

  Istraživanja o podkastu

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE