Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici, pogon, Viland elektrik (Unsplash)

  Male plate i loši uslovi rada glavni uzrok manjka radnika u EU

  Nedostatak radne snage u Evropskoj uniji sve je veći, ali je to više posledica malih plata i loših uslova rada nego nedovoljnih kvalifikacija radnika, navodi se u novoj studiji Instituta evropskih sindikata (ETUI).

  Evropske ekonomije relativno su dobro prošle kroz panedmiju kovida, ali, kako se navodi u studiji, jasno je vidljiv nedostatak radne snage za poslove koji su relativno slabo plaćeni. Taj nedostatak je veći u sektorima koji nužno ne zahtevaju veće veštine.

  „Ogroman nedostatak (radnika) nije samo pitanje veština… Problem je naći ljude koji su voljni da rade te naporne poslove za tako malu platu i pod tako lošim uslovima“, rekao je istraživač ETUI i autor studije Vauter Cvizen.

  Uprkos tome, prema rečima istraživača ETUI, u razgovorima na nivou EU dominiraju narativi o neusklađenosti veština u kontekstu digitalnog i zelenog rasta, kao i o potrebi da se podstaknu mobilnost i migracija radne snage.

  Nalazi istraživanja ukazuju na potrebu da se poveća kolektivno ugovaranje i poboljšaju plate i uslovi rada, kao i veštine radnika, ako Evropa želi da stavi tačku na nedostatak radne snage.

  Tržište rada dugo favorizovalo poslodavce

  Predstavnici evropskih sindikata već su ukazali na činjenicu da su u 2022. realne zarade u polovini članica EU pale uprkos rastu realnog profita.

  Autor studije navodi da oskudno tržište rada može da otvori mogućnosti radnicima i promeni odnos snaga. Naime, tržište rada dugo je favorizovalo poslodavce pod pritiskom finansijskih tržišta, smanjenja zaštite radnika, digitalizacije i globalizacije.

  Radnici (Pixabay)

  Prema rečima autora studije, u aktuelnoj krizi moraju se podržati i radnici i kompanije, ali je važno da se iskoristi prilika da se poboljša život radnika, a ne da se oni drže u lošim uslovima i sa malim platama.

  Od ključnog je značaja da se obezbedi da su u ponudama za posao uslovi za radnike dovoljno dobri da im omoguće dostojanstven život, što će zauzvrat privući više radnika.

  Fer uslovi rada već su u Evropskom stubu socijalnih prava i Povelji osnovnih prava a radno vreme je regulisano direktivom.

  Značajno unapređenje, smatra Cvizen, mogla bi da donese direktiva o minimalnoj zaradi, posebno kroz uvođenje kolektivnog pregovaranja za sve radnike.

  „Kolektivni ugovori između radnika i poslodavaca nude najbolji način za obuku radnika i obezbeđenje poštenih uslova rada“, zaključio je istraživač ETUI.

  ETUI je nezavisni istraživački i centar za obuku Evropske konfederacije sindikata (ETUC).

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE