Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Riddle bar

    U Riddle baru su gosti inspiracija: Duško objašnjava filozofiju personalizovanih koktela

    Sa prvim koracima preko stepenica, dnevnu svetlost zamenila je prijatna prigušena atmosfera, a ispred nas se celom dužinom ispružio dugačak bar čiju zaleđinu krase kvalitetna pića. Na Skadarskoj 9 nema velikog svetlećeg naziva objekta, samo sitno “Riddle” na poštanskom sandučetu otkriva da se nalazimo ispred jednog od najpoznatijih domaćih koktel barova. 

    “Da li belance dolazi u obzir?”, pita Duško Kostadinoski, jedan od osnivača ovog, sada već kultnog gradskog mesta.

    Dok šejkuje džin, sirup od alibaba cvetnog čaja i sok citrusa, u ovu mešavinu dodaje belance, koje zatim izmiksa stvarajući debeli sloj bele kreme na vrhu crvenog napitka. Kao da već taj prizor ne deluje dovoljno primamljivo, na vrh dodaje sušeno bilje, nekoliko kapi amareta iz male bočice, nalik onih filmskih za otrov, a završava sa sušenim ružinim cvetom.

    “Ja nisam slučajno ušao u ovo, već sam od nekog petog, šestog razreda osnovne škole znao da ću se baviti ovim poslom, ili nekim sličnim. Roditelji  i cela porodica su mi mašinci i inženjeri. Mislili su da od mene neće biti ništa u životu, jer sam bio okrenut gastronomiji i umetnosti – ili slaganju boja, ili slaganju ukusa”, počinje Kostadinoski priču za BIZLife.

    Riddle bar

    Riddle bar

    Ugostiteljstvo u duši

    Upisao je ugostiteljski školu i tu je sve počelo.

    “Bavio sam se sportom, pa sam razmišljao – ako ostanem u sportu biću trener, ako ne ostanem u sportu napijaću ljude iz osvete”, kaže kroz smeh, pa nastavlja nabrajanjem hotela u kojima je radio – Skver Nine, Kraun plaza, Meriot, pa Hilton.

    “U Hiltonu nas četvorica odlučujemo da otvorimo ovako nešto. Neka inicijativa jeste došla sa moje strane, moram da priznam – maštao sam, slikao, crtao gde će šta da bude i kako će da izgleda. Ovaj lokal je držao drugar koji je imao neki pab, nimalo nalik ovom, kolege su mislile da nisam normalan lada sam im predložio sa ovde napravimo bar”, kaže on.

    Kaže da su bili prilično mladi tada, ali su prišli ozbiljno svemu tome, radili analize, bavili se kalkulacijama, razmatrali mesecima koja bi im bila ciljna grupa.

    “U banci smo dobili neki novac, ali ne mnogo i stvorili smo ovo. Do sada su se dešavali razni izazovi, korona, pa smeš da radiš, ne smeš da radiš, može napolju, može unutra, može do šest, pa do osam sati, što nas je napravilo malo tvrdoglavijim i izdržljivijim. Tokom korone smo čak flaširali koktele i slali ih ljudima koji ne mogu da dođu do bara, i to i dalje traje, verovali ili ne”, objašnjava naš sagovornik.

    Riddle bar

    Riddle bar

    Bar bez klasične karte pića

    Bar su nazvali Riddle jer su želeli prostor da svoju kreativnost izraze kroz pića, pa klasična karta pića sa cenama ovde praktično ne postoji.

    “Daleko od toga da se ne držimo i dobrih proverenih koktela, ali onih pravih, ne onih koji kad su stigli kod nas su bili prvi kontakt naših ljudi sa koktelima”, kaže on i objašnjava:

    “Prvi koktel datira iz 1806. godine, u pitanju je Old Fashioned koktel. Od tada do danas se koktel kultura razvijala u svetu, a kod nas je došla negde 80-ih. Mi ovde nemamo neke pisane tragove ponude, što nam i daje slobodu za igru u kreacijama. Imamo svoje nazive koktela, pravimo tih 50, 60 koktela svakodnevno, ali svaki od njih se “šteluje” po ukusu i raspoloženju onoga za koga se pravi, nakon što se malo ispričamo“, objašnjava Kostadinoski.

    Riddle bar

    Riddle bar

    Ideja mu je, kaže, bila da vrate ono izvorno ugostiteljstvo.

    „Znate, onaj lep momenat da se i vi i mi osećamo lepo, da zaboravimo na telefone, da pustimo malo maštu, da vi zamislite šta ćete da popijete, a da mi uz par pitanja dođemo do toga šta kreiramo, pa da na kraju vidimo da li smo pogodili“, kaže on.

    Na pitanje da li se žale ljudi na ono što dobiju, dobijamo pravi šeretski odgovor – „Pa, žale se što je tako malo“.

    Riddle, Crown Plaza, Back Door 5

    Za sada imaju tri lokala, od kojih su dva otvorena u saradnji sa drugima.

    “Drugi je u Siminoj 5, iza Passangers bara, u pitanju je skriveni lokal. To je bar koji se zove Back Door 5. Ne postoje nikakve društvene mreže za njega, taj bar smo napravili kao alternativu ovoga ovde, malo je više inspirisan industrijskim dizajnom, sakriven je da ga bude malo teže naći, pa do njega dolazite uz preporuku – to je taj “speakeasy” koncept koji je poznat svuda u svetu. Ovo mesto nije više ni tako speak, ni easy, ali to drugo mesto može da bude malo sakriveno“, kaže on za BIZLife.

    Treći lokal nalazi se u hotelu Crown Plaza

    „To je nešto što je spojilo moje dve ljubavi. Mislim da nam tek otvara vrata u saradnji sa hotelima u toj nekoj ligi. Koncept j sličan, malo je više lounge, nego što je bar, ima udobne fotelje, klavir, kao što su ranije bili pijano barovi. Svi najbolje rangirani barovi na svetu nalaze se u hotelima. Želja nam je da naš brend raste i kroz hotelsko poslovanje. A ovaj prvi bar nam ostaje, njega nećemo menjati, to je ono izvorno naše“, kaže.

    Na pitanje planiraju li otvaranje barova van Srbije, ili van Beograda odgovara:

    „Slagao bih kada bih rekao da planiramo, slagao bih kada bih rekao da ne želimo“.

    Riddle bar

    Back Door 5

    5 koktela koje bi valjalo probati

    Rosa sinensis – na bazi ruma, malo kamparija, malo sirupa od hibiskusa i soka od limete

    Šangajsko podne – Tekila kao baza, Miso pasta kao gastronomski sastojak, sok od limete, sirup od rtanjskog čaja

    Bulevar – varijacija na bulevardije. Vinjak 5 nosi strukturu celog pića, slatki vermut, kampari, boca je nadimjena kedrovinom i biter od pomorandže

    Spank me – baza je rakija od višnje, kombinacija sa fernet brankom, italijanskim likerom, liker od pomorandže, malo vermuta

    Dagroni – na bazi rakije od kajsije, dodatak kampari i vermut

    Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

    Izvor: BIZLife/Gorica Mitrović

    Foto: Riddle bar

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE