Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U prva dva meseca 8.000 radnih dozvola za strance

  Nacionalna služba za zapošljavanje izdala je strancima u prva dva meseca 2023. godine više od 8.000 dozvola za rad, izjavila je predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Gavranović.

  Gavranović, koja je rukovodilac grupe za upravne i upravno-nadzorne poslove za oblast zapošljavanja Ministarstva, rekla je za Tanjug da je broj stranaca u Srbiji kojima se izdaju dozvole za rad u stalnom porastu, i naglasila da će ceo proces zahvaljujući izmenama i dopunama propisa koji regulišu tu oblast biti kompletno digitalizovan i mnogo efikasniji.

  „Broj stranaca povećan je poslednjih godina, Nacionalna služba za zapošljavanje u 2021. godini izdala je 25.000 dozvola za rad, prošle godine više od 35.000„, rekla je Gavranović i naglasila da se tendencija porasta broja izdatih dozvola nastavila i u ovoj godini.

  U prethodna dva meseca imamo više od 8.000 dozvola izdatih stranim državljanima, rekla je ona.

  Jedinstven akt za strance

  Prema njenim rečima, 1. marta se završava objedinjena javna rasprava o izmenama i dopunama dva zakona – Zakona o strancima, koji je u nadležnosti MUP i Zakona o zapošljavanju, a čiju primenu prati Ministarstvo za rad.

  „Izmenama i dopunama ta dva propisa koja su bitna za položaj stranaca, Srbija će imati digitalizovan postupak izdavanja dozvole“, rekla je ona i dodala da, osim što će proces biti kompletno digitalizovan, uvodi se jedinstven akt pa će stranci moći da se zapošljavaju sa jedinstvenom dozvolom.

  Kvote za strane radnike

  Nacionalna služba za zapošljavanje da bi se stranac zaposlio mora da da saglasnost i to čini ako se utvrdi da na evidenciji nema domaćih državaljana koji dogovaraju toj poziciji.

  „To jeste zaštita domaćeg tržišta rada“, rekla je Gavranović i dodala da Vlada ako dođe do poremećaja na tržištu rada može da ograniči zapošljavanje stranaca.

  „Želimo da što više stranaca dođe i radi u Srbiji“

  Srbija se suočava sa nedostatkom radne snage, zato imamo povećanu tendenciju u zapošljavanju stranaca. Jedna od novina zakona, kaže, predviđa da stranac može da zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme.

  Dozvole za rad će se izdavati na tri godine, uz mogućnost da budu produžene, rekla je ona i ocenila da je pojednostavljena procedura dobro rešenje da bi poslodavci brže došli do radnika.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE