Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, žene

  Istraživanje: Većina žena misli da bi BOLJE radile posao nego njihov šef

  Postoji veliki jaz u poverenju između muškaraca i žena na radnom mestu. Većina, 64 odsto žena, misli da može da radi posao svog menadžera bolje od njih, naspram 47 odsto muškaraca koji veruju u isto, prema novom istraživanju Monster, koje je obuhvatilo 6.847 radnika u februaru.

  Ta perspektiva ne odražava nužno da se žene osećaju vešto u svom poslu, već potcenjeno i zanemareno za rukovodeće pozicije, kazala je stručnjak za karijeru Viki Salemi za CNBC Make It.

  „Žene osećaju da mogu da rade posao svog menadžera“, istakla je ona, „ali su isfrustrirane jer im se ne pruža prilika“.

  Mnogo je manja verovatnoća da će žene reći da osećaju da dobijaju istu količinu i kvalitet mogućnosti kao i muškarci na radnom mestu: 66 odsto muškaraca veruje da svi na poslu imaju isti pristup mogućnostima, naspram samo 23 odsto žena, prema Monsteru.

  Nedostatak mogućnosti ima sve veći efekat na žene na svim nivoima na radnom mestu. One su rekle da im je jasna vizija za budućnost njihove karijere glavni prioritet, a nedostatak potencijalnog napredovanja najveća crvena zastava koja bi ih navela da odbiju ponudu za posao.

  Posao, žene lideri

  Posao, žene (Pexels)

  Ozbiljan jaz u napredovanju tera žene da odustanu u istorijskom broju

  Žene lideri napuštaju svoje organizacije najvećom stopom ikada, povećavajući jaz između žena i muškaraca na višim pozicijama, prema nedavnim podacima LeanIn.org i McKinsey & Company.

  Uprkos sumornoj statistici, Salemi kaže da kompanije mogu mnogo da urade kako bi osigurale da žene dobiju jednake mogućnosti da dugoročno uspeju u karijeri. One mogu da pruže ženama jasne puteve do liderstva kroz programe mentorstva i sponzorstva, da prošire mogućnosti, kao i da osiguraju da nedovoljno zastupljeni lideri ne budu ostavljeni da budu „jedini“ na svojim pozicijama.

  „Bez obzira na strukturu, imajte jasnu viziju kako bi žene mogle da vide budućnost svojih karijera u narednih godinu dana, pet ili 10 godina“ sa kompanijom, istakla je Salemi.

  Poslodavci mogu dalje da podržavaju žene na poslu uz adekvatne beneficije za roditelje (koje će žene verovatnije ceniti) kao što su plaćeno porodično odsustvo, podrška za brigu o deci i fleksibilni rasporedi.

  I trebalo bi da se postaraju da sve plaćaju ravnopravno, što je još uvek problem.

  Na primer, 77 odsto muškaraca veruje da su svi plaćeni isto, u odnosu na 24 odsto žena – s obzirom na to da one kažu da su pravedne i jednake plate broj 1 za njih na radnom mestu.

  Prema procenama Biroa za popis stanovništva, jaz u platama među polovima, koji traje decenijama, sada iznosi 82 centa za prosečnu ženu za svaki dolar plaćen muškarcu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE