Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja, EPS

  U oktobru smo uštedeli skoro 15 odsto struje

  Potrošači u Srbiji su ovog oktobra, prema podacima Elektrodistribucije (EDS), potrošili 14,34 odsto manje struje nego istog meseca 2021. godine.

  Najveće smanjenje među pet distributivnih centara, koliko ih ima u sistemu EDS, bilo je u Beogradu, a najmanje u Kraljevu.

  „U distributivnom području Beograd protok električne energije u oktobru ove godine iznosio je oko 547,5 miliona kilovat časova, što je za 18,91 odsto manje u odnosu na oktobar prošle godine, u Novom Sadu protok je bio 597 miliona kilovat časova, za 12,92 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine“, naveli su u EDS.

  U distributivnom području Kragujevac protok električne energije u oktobru bio je 148 miliona kilovat časova, 13,86 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a u Nišu 349 miliona ili 14,31 odsto manje nego u oktobru 2021. godine.

  Beograd

  Beograd, turisti (Pixabay)

  Protok električne energije u oktobru u Kraljevu je prema podacima EDS, bio 526 miliona kilovat časova, što je 10,91 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine.

  „Prilikom ocene ovih podataka treba imati u vidu različite uzroke koji utiču na visinu potrošnje električne energije u ovoj i u prošloj godini, poput vremenskih uslova, prosečne dnevne temperature“, objasnili su u EDS.

  Prema podacima EDS, upravo je beogradski distributivni centar najviše smanjio potrošnju.

  Predsednik „najštedljiviji“

  Uprava za zajedničke poslove republičkih organa je napravila pregled potrošnje struje u objektima u njenoj nadležnosti u septembru prošle i ove godine.

  Prema tim podacima, Predsedništvo Srbije je uštedelo 31,24 odsto električne energije, a Vlada Srbije 16,49 odsto. Sveukupna ušteda struje u tim državnim organima bila je u septembru tek 6,24 odsto.

  Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun od 1. oktobra do 31. marta 2023. godine.

  Popusti će se primenjivati, kako naglašava EPS, na obračun za tekući mesec, koji sadrži utrošenu energiju, trošak snabdevača i obračunsku snagu.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE