Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dubravka Đedović

  Đedović: Srbija ima značajne mineralne resurse koji treba da se racionalno koriste

  Srbija ima značajne mineralne resurse, a zadatak države je da, u saradnji sa rudarskom strukom, omogući da se to bogatstvo koristi na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, čuvajući prirodu i vodeći računa o zajednici, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

  Ona je u Beogradu na otvaranju Međunarodne konferencije o mineralnim resursima pod nazivom „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“ podsetila da Srbija zauzima tek 0,059 odsto ukupne površine kopna na planeti, ali da je izuzetno bogata mineralnim sirovinama, pre svega bakrom, zlatom, srebrnom, olovom, cinkom, litijumom.

  Rudarstvo važan deo srpske istorije

  Ukazala je da je rudarstvo važan deo srpske istorije, ali i važan činilac privrednog rasta.

  „U sektoru rudarstva zaposleno je više od 27.000 ljudi. Naš cilj nije samo da rudarstvo sačuvamo, već da omogućimo njegov dalji razvoj i modernizaciju, kako bismo bili u prilici da stvorimo bolje uslove za naše građane i privredu“, dodala je Đedović, saopštio je njen kabinet.Govoreći o listi kritičnih sirovina Evropske unije koja se ažurira na tri godine, kako bi se održala tržišna, proizvodna i tehnološka dostignuća ona je navela da se na toj listi iz 2020. godine nalazi 30 kritičnih sirovina, prvi put boksit, litijum, titan i stroncijum.

  „Države članice EU jasno su definisale da su za njihov privredni razvoj posebno značajne kritične mineralne sirovine, odnosno njihove privrede su 100 odsto zavisne od uvoza antimona, litijuma, berilijuma, kobalta, germanijuma, indijuma, magnezijuma, niobijuma“, pojasnila je ministarka.

  Moderno i održivo rudarstvo i zaštita životne sredine

  Ocenila je da je u eri savremenih tehnologija, nezamislivoj bez mineralnih sirovina, rudarska delatnost neminovnost, i naglasila da je podjednako važno da se iznova podižu kriterijumi i zahtevi kada je reč o životnoj sredini, jer bez zaštite životne sredine nema ni modernog i održivog rudarstva.

  „Zbog toga moramo da osiguramo da eksploatacija mineralnog bogatstva bude u skladu sa najvišim standardima životne sredine. Rudarstvo treba da bude odgovorno prema građanima, ali i prema zemlji, vodi i vazduhu, jer je njihovo očuvanje za buduće generacije naša odgovornost“, rekla je Đedović

  Ona je na konferenciji imala bilateralni sastanak sa ministrom energetike u rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem.

  Ministri su se saglasili da je za dobrobit građana važno nastaviti i intenzivirati saradnju na svim zajedničkim projektima.

  „Saradnju treba intenzivirati kroz aktiviranje mešovitog energetskog komiteta, koji je osnovan pre nekoliko godina, a koji bi mogao da posluži kao podloga za obradu raznih energetskih pitanja“, rekao je Đokić

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE