Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene struje, naknada

  MAT: Struja jeftinija u Holandiji nego u Srbiji, a gas u Mađarskoj i Turskoj

  Domaćinstva u Holandiji plaćaju električnu energiju po nižim cenama nego građani Srbije – prosečna cena električne energije za domaćinstva u Holandiji u periodu januar-jun 2022. svedena je na 5,9 evro centi za kilovat sat, dok je u Srbiji struja 8,1 evro cent za kilovat sat.

  Kada je reč o gasu za domaćinstva, on je u prvoj polovini godine, u odnosu na Srbiju, bio jeftiniji samo u Mađarskoj i Turskoj, navodi se u analizi „Cene električne energije i gasa za domaćinstva i privredu u Evropi u prvom polugodištu 2022“ objavljenoj u novom broju Makroeknomskih analiza i trendova (MAT).

  Kod privrede je, pak, situacija – nešto drugačija. Troškovi energije u Evropi dramatično rastu ove godine. Ključni razlozi su napeti geopolitički odnosi, sukob u Ukrajini i reakcije tržišta na sankcionisanje ruskog izvoza nafte i gasa, ocenjuje ekonomista Ivan Nikolić, urednik Makroekonomskih analiza i trendova MAT.

  Kao i nedavno sa naletom pandemije, kratkoročni odgovor na krizu opredeljuje, pre svega, aktuelno stanje u ekonomiji i fiskalni prostor svake pojedinačne zemlje, navodi Nikolić, prenose mediji.

  Struja za domaćinstva

  Prema saopštenju Evrostata od 31. oktobra, prosečna ponderisana električne energije za referentne kupce iz kategorije domaćinstava u zemljama EU je, između prve polovine 2021. i prve polovine  2022. povećana sa 22 evrocenti za kilovat sat (€cent/kWh) na 25,3 €cent/kWh.

  Istovremeno, prosečna cena gasa za domaćinstva povećana je sa 6,4 €cent/kWh na 8,6 €cent/kWJoš bitnije, ukazuje Nikolić – uočava se da su cene električne energije i gasa, posmatrano bez PDV-a i taksi, rasle osetno brže od cena za krajnje potrošače.

  „To znači da na domaćinstva nije svaljen sav teret energetske krize, već je izdašnim držanim izdvajanjima u vidu subvencija i naknada, počev od energetskih kompanija do krajnjih potrošača, cenovni šok ublažen. Računi za energiju domaćinstvima u EU27 najčešće su korigovani naniže za iznos PDV-a i taksi, premda je njihovo učešće u ceni električne energije u EU27 redukovano sa 39 odsto na 24 odsto, a kod cene prirodnog gasa sa 36 odsto na 27 dosto“, navodi Nikolić.

  Električna energija je, stoji u analizi, najviše poskupela za domaćinstva u Češkoj (+62%), Letoniji (+59%) i Danskoj (+57%).

  S druge strane, kako se dodaje – u pet evropskih država cena električne energije za domaćinstva je smanjena – najviše u Holandiji (čak za -54%), slede Slovenija (-16%), Poljska (-3%), odnosno Portugal i Mađarska (obe po -1%).

  „Holandija očigledno nije štedela u zaštiti svojih građana. Ne samo da se odrekla fiskalizacije, već je i dodatno subvencionisala potrošnju. To baš nije u duhu štednje energije koja se promoviše u Briselu. Prosečna cena električne energije za domaćinstva u Holandiji u periodu januar-jun 2022. svedena je na 5,9 €cent/kWh. Slede, Mađarska (9,5 €cent/kWh) i Bugarska (10,9 €cent/kWh). S druge strane, najskuplju struju plaćala su domaćinstva u Danskoj (45,6 €cent/kWh), Belgiji (33,8 €cent/kWh), Nemačkoj (32,8 €cent/kWh) i Italiji (31,2 €cent/kWh)“, ističe Nikolić.

  U Srbiji prosečna cena električne energije za kupce iz kategorije domaćinstava, sa uključenim PDV-om i taksama, nije bitnije promenjena tokom prvog polugođa ove godine i iznosila je 8,1 €cent/kWh.

  „Da nije bilo prethodno pomenute fiskalne relaksacije u Holandiji, Srbija bi i ove godine u Evropi bila zemlja koja svojim građanima obezbeđuje najjeftiniju električnu energiju. Naše procene su da je ovakva energetska politika Holandiju koštala samo u prvom polugođu 2022. približno dve milijarde evra“, ističe autor.

  Danska je, dodaje, bila još izdašnija u ukupnim fiskalnim odricanjima.

  A kolika je cena gasa?

  Kada je reč o ceni gasa za domaćinstva, ona je sa uključenim PDV-om i taksama, uvećana u 23 od 24 zemlje članice EU za koje su dostupni podaci.

  „Gas je za domaćinstva u okviru EU najviše poskupeo u baltičkim zemljama: Estoniji (+154%) i Litvaniji (+110%). Ne zaostaje puno ni Bugarska (+108%). U Severnoj Makedoniji je cena gasa za domaćinstva takođe uvećana za gotovo dva i po puta (+148%). Zanimljiv je primer Mađarske, gde je cena gasa za domaćistva čak neznatno snižena (- 0,5%). Izraženo u evrima, prosečna cena gasa za domaćinstva u EU u prvoj polovini 2022. bila je najniža u Mađarskoj (2,9 €cent/kWh), Hrvatskoj (4,1 €cent/kWh) i Letoniji (4,6 €cent/kWh), dok je najviša cena registrovana u Švedskoj (22,2 €cent/kWh), Danskoj (16,0 €cent/kWh) i Holandiji (12,9 €cent/kWh)“, navodi Ivan Nikolić.

  U Srbiji je prosečna cena gasa za domaćinstva u prvom polugođu 2022. ostala nepromenjena u odnosu na isti period prethodne godine (3,4 €cent/kWh).

  „Gas za domaćinstva bio je jeftiniji samo u Mađarskoj i Turskoj“, ocenjuje se u analizi MAT.

  Kako je za privredu?

  Privreda u EU, za razliku od domaćinstava, kupuje električnu energiju na slobodnom tržištu.

  „U Srbiji je takva praksa uvedena 2015. godine. Ova činjenica privredi u mnogim evropskim zemljama nije išla u prilog spram zaštite od cenovnog cunamija uprkos velikoj borbi da se njihova rentabilnost i likvidnost očuva i po cenu podjednako visokih fisklanih davaka i odricanja. U tom smislu, za razliku od prosečne cene električne energije za domaćinstva koja je na nivou EU27 i evrozone uvećana za 14,6% i 12,3%, respektivno, prosečna cena električne energije za privredu je zabeležila rast od 38,4% i 39%, respektivno posmatrano. Još je izraženije odstupanje ukoliko posmatramo pojedinačne zemlje. Primera radi, cena struje za grčke kompanije uvećana je u proseku dva i po puta (odnosno 158,2%). U Rumuniji cene struje za privredu su uvećane 136,7%, Severnoj Makedoniji 123,9%“, navodi autor analize.

  Prosečna cena električne energije za privredu sa uračunatim PDV-om i taksima u Srbiji je sa 9,5 €cent/kWh iz prvog polugođa 2021. za godinu dana otišla na 11,6 €cent/kWh, odnosno uvećana je za 21,3%.

  „Cena se u ovom periodu u Evropi za privredu jedino nije menjala u Crnoj Gori, BiH i Albaniji. Uprkos tome, nivo cene struje za privredu ne odstupa puno u ovim zemljama u odnosu na Srbiju. U Crnoj Gori je prosečna cena iznosila 10,3 €cent/kWh, u u Albaniji je bila čak i nešto viša (12,7 €cent/kWh). Kompanije u Srbiji očigledno imaju u proseku dvostruko niže troškove za električnu energiju u odnosu na njihove parnjake iz EU27. Čak se tokom ove godine taj odnos dodatno popravio u njihovu korist (48% u odnosu na 41%, koliko je iznosio u prvom polugođu 2021. godine)“, navodi se u analizi.

  Eksplozija cene gasa za evropsku privredu bila je, ističe se – još bolnija. Cena gasa za domaćinstva uvećana je u EU27 tačno za 35%. Prosečna cena gasa za privredu u EU27 uvećana je 109%.

  „Severna Makedonija je prvorangirana po rastu cena gasa za referentne kupce iz kategorije privrede. Privreda našeg suseda je suočena sa gotovo utrostručenim troškovima za gas (cene su otišle naviše za neverovatnih 283,5%). Troškovi za gas su dramatično uvećani i u Litvaniji (za 271%), Rumuniji (za 245%)…

  Podaci EUROSTAT-a pokazuju da su Srbija i BiH zaista imale koristi od relaksiranijeg odnosa prema Rusiji.

  U obe zemlje je rast cene gasa za privredu u poslednjih godinu dana povećan samo za 29%. U Srbiji je u prvoj polovini 2022. cena gasa bila u proseku najniža u Evropi (4,1 €cent/kWh). I kao i kod domaćinstava, cena gasa za privredu je približno dvostruko niža u Srbiji nego u EU27. Godinu dana ranije trošak gasa bio je niži samo za oko 15%“, zaključuje Ivan Nikolić, autor analize.

  Vučić: Struja za privredu ne može da poskupi 70 odsto, to bi oteralo investitore

   

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE