Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Nemačkoj povoljnije kupiti i plaćati kredit za stan nego iznajmiti ga

  Ko je u Nemačkoj prošle godine otplaćivao kredit za stan, prolazio je bolje od podstanara sa kirijama.

  Analiza Instituta nemačke privrede (IW) pokazala je da je kupovina nekretnina često znatno jeftinija od iznajmljivanja, naročito po novim ugovorima o zakupu. Ipak, prednosti kupaca nestaju sa povećanjem kamatnih stopa.

  Koji su troškovi kupaca, a koji podstanara?

  Poredeći ih zajedno sa kompanijom Acentro (Accentro), IW je kod kupaca uzeo u obzir cenu stana i prateće troškove kupovine – za notare, poreze i kamate, kao i moguću izgubljenu dobit. Takođe, troškove održavanja i amortizacije. Sa druge strane, zakupci su imali neto rente, bez troškova grejanja, iz novih ili ranijih ugovora.

  Rezultat je da su kupci stanova u Nemačkoj, po 2021. veoma niskim kamatama, u proseku plaćali 4,21 evra po kvadratnom metru, a podstanari 10,3 evra prema novim ugovorima za slične stanove, odnosno 7,04 evra prema ugovorima koje su sklopili ranije.

  Matematički gledano, kupci su imali prednost od skoro 60 odsto u odnosu na nove, ili 40 odsto u odnosu na ranije zaključene zakupe.

  Kupci i sada često bolje prolaze, iako su kamate značajno porasle.

  Kod standardnih kredita sa otplatom od 10 godina kamatna stopa je 2,5 odsto, kažu finansijski konsultanti iz kompanije FMH.

  Gde su stanovi najskuplji?

  Prema ranijim podacima, stanovi za iznajmljivanje su najskuplji u Minhenu, zatim, drugi je Frankfurt, a potom Berlin.Mediji su preneli da je od leta 2015. u Nemačkoj visina kirija ograničena tako da one pri sklapanju prvih ugovora o iznajmljivanju stana ne smeju da prekorače „uobičajenu vrednost u kvartu“ za više od deset odsto.

  Planirate u NEMAČKU? U ovim gradovima su kirije NAJSKUPLJE

  Izvor: dpa

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE