Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Voda, suša

  U Kragujevcu od 1. avgusta SKUPLJA VODA

  Od 1. avgusta za sve potrošače vode u Kragujevcu primenjivaće se nove cene koje su veće za 20 odsto, a razlog za poskupljenje je povećanje troškova proizvodnje, rečeno je u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

  Poslednje poskupljenje vode bilo je krajem 2020. godine za 35 odsto, a usledilo je posle sedam godina.“Od 1. avgusta 2022. važi nova cena vode koja je za 20 odsto uvećana u odnosu na prethodnu. To poskupljenje koje je odobrio osnivač, samo je polovina od potrebnog povećanja koje smo tražili. To znači da druga polovina rastućih troškova isključivo pada na teret Vodovoda i pravi gubitak u poslovanju“, naveo je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nebojša Jakovljević.

  Skuplja voda u Kragujevcu (Pixabay)

  Na povećanje cene vode, objašnjava, uticao je rast cena energenata, električne energije, hemikalija i materijala za održavanje.

  „Posle poskupljenja, prosečan račun za domaćinstva koji iznosi 1.000 dinara biće uvećan za 200 dinara na mesečnom nivou. Povećanje na mesečnom nivou je, dakle, manje od vrednosti jedne kutije cigareta i smatramo da neće ugroziti standard domaćinstava“, ocenio je Jakovljević.

  Veliki dugovi

  On je ukazao na hroničan problem nenaplaćenih potraživanja koja trenutno iznose ukupno milijardu i 117 miliona dinara.

  Dug domaćinstava za vodu je 885 miliona dinara, a privrede 232 miliona.

  „Dug je zaprepašćujući i ugrožava poslovanje preduzeća. Kada bismo uspeli samo 20 odsto od toga da naplatimo imali bismo sasvim drugi vodovodni sistem“, rekao je Jakovljević.

  Toliki iznos nenaplaćenih potraživanja, prema njegovim rečima, znači kao da ; je Vodovod 16 meseci isporučivao vodu svim potrošačima bez dinara naplate.

  Skuplja voda u Kragujevcu (Pixabay)

  Svakoga meseca Vodovod šalje račune za ukupno 68.000 potrošača.

  „Nenaplaćena potraživanja predajemo izvršiteljima. Na njihovim računima je naših 70 miliona dinara po osnovu predujmova, a nisu preduzeli ništa. Rade kada mogu i koliko mogu… Revnosniji su u naplatama drugih potraživanja“, rekao je Jakovljević.

  On je ocenio da je zbog toga ključno pitanje kako preduzeće uopšte radi.

  „Dug se prevaljuje na dobavljače i na ostale učesnike u poslu“, objasnio je Jakovljević.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE