Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za dan testirali POLOVINU NACIJE, evo koliko ih je pozitivno na COVID-19

  Gotovo polovini ukupne populacije Slovačke uzet je bris prvog dana masovnog testiranja na covid-19 kojim vlada nastoji da uspori širenje koronavirusa i izbegne strogu zabranu kretanja.

  Njihov projekat posmatraju druge države koje traže načine kako bi se usporilo širenje koronavirusa i izbeglo preopterećenje zdravstvenih sistema.

  Ministar obrane Jaroslav Nad rekao je da je u subotu testirano 2,58 miliona Slovaka. Njih 25.850, odnosno jedan posto, pozitivno je na koronavirus i moraju u karantin.

  Članica Evropske unije s 5,5 miliona stanovnika planira da testira što je moguće više ljudi, osim dece mlađe od 10 godina.

  Mobilisano je više od 40.000 zdravstvenih radnika, vojnika, policije, administrativnih radnika i volontera na oko 5.000 lokacija na kojim se sprovode testiranja.

  Navode da je testiranje bilo dobrovoljno, ali je vlada objavila da će uvesti „lockdown“ za one koji ne dođu na testiranje, uključujući zabranu odlaska na posao.

  Premijer Igor Matovič rekao je da se izvinjava zbog pritiska na Slovake, ali je dodao da je zahtev za testiranje opravdan.

  „Sloboda mora ići ruku pod ruku s odgovornošću prema onima koji su slabiji – onkološkim pacijentima, starijima, osobama s drugim bolestima“, rekao je Matovič na konferenciji za medije.

  Slovačka je imala tek nekoliko hiljada slučajeva na proleće i leto zbog brzog uvođenja ograničenja.

  Međutim, broj slučajeva je proteklih nedelja značajno narastao i strahuje se da bi se zemlja mogla naći u sličnoj situaciji kao Češka koja ima najveću stopu smrtnosti u dve nedelje u Evropi.

  Projektu su se usprotivili neki stručnjaci koji sumnjaju u smisao te jednokratne mere. Neki su upozorili na korišćenje antigenskih testova koji su manje precizni od laboratorijskih PCR testova i mogli bi pokazati više lažno negativnih, ali i lažno pozitivnih rezultata.

  Vlada planira drugu rundu testiranja sledećeg vikenda kako bi uhvatila propuštene slučajeve i one koji se u međuvremenu zaraze.

  Slovačka je u nedelju potvrdila 2.282 nova slučaja otkrivenih PCR metodom pa je broj porastao na 59.946 zaraženih, a u ukupan broj zaraženih nisu uključeni slučajevi potvrđeni u projektu nacionalnog testiranja.
  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE