Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle Arene, i Čair ponovo postaje KOVID BOLNICA

  Naredne nedelje niška hala „Čair“ trebalo bi da ponovo bude preuređena u privremenu kovid bolnicu koja će biti namenjena pacijentima sa lakšom kliničkom slikom bolesti, najavljuje epidemiolog Branislav Tiodorović, član republičkog i gradskog kriznog štaba.

  Sportska hala u Nišu bila je opremljena bolničkim posteljama i od 4. do 23. aprila i za to vreme u njoj se od COVID-19 lečilo oko 360 ljudi. Tiodorović kaže da situacija i sada nalaže da privremena bolnica mora biti spremna.

  Nadamo da će nam hala biti preventivno spremna, ali svi želimo da je uopšte ne koristimo. Ako su ljudi mladi i sa lakim oblicima, da budu u samoizolaciji, kod kuće, ipak će im tu biti bolje, a oni koji su bolesni, zna se, moraju biti hospitalizovani, kaže Tiodorović.

  Za razliku od beogradske Arene, koja je prethodnih meseci opremljena sistemom kiseoničke podrške i tamo svaka postelja ima mogućnost korišćenja kiseonika, u Nišu to nije slučaj.

  Kod nas bi to moralo da bude sa bocama, a to nije dobro, tako da će zato biti predviđeno da samo oni koji su pozitivni i laki bolesnici budu u hali, govori epidemiolog.

  Prema njegovim rečima, hala je neophodna da Klinički centar ne bi doživeo veliki pritisak i da bi mogao da nastavi da u jednom delu funkcioniše kao kovid bolnica, a u drugom da prihvata pacijente sa drugim bolestima.

  Vrlo je važno da taj balans održimo, da ne bude da ceh plate oboleli od malignih oboljenja, kardio-vaskularnih i hroničnih bolesti druge vrste. To isto može da bude pogubno, da sve stane zbog kovida. Ne sme da se desi tako nešto, izričit je Tiodorović.

  Preveliki pritisak na Klinički centar, koji je u julu na maksimumu talasa imao oko 800 kovid pacijenata iz mesta i gradova od Kladova do Preševa, trebalo bi dodatno da ublaži otvaranje kovid bolnice u Kruševcu kapaciteta za 500 pacijenata, što se, najavljuje Tiodorović, očekuje polovinom decembra.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE