TUŽBA PROTIV NSZ: 40.000 nezaposlenih čeka odluku suda

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TUŽBA PROTIV NSZ: 40.000 nezaposlenih čeka odluku suda

  Nacionalnu službu za zapošljavanje tužilo je do sada oko 40.000 građana zato što su im isplaćene manje novčane naknade. Potraživanja bivših korisnika naknade kreću se u iznosima od 1.000 pa i do 5.000 dinara.

  Kako objašnjavaju u NSZ, osporavani način obračuna visine novčane naknade obavlja se u skladu sa obavezujućom preporukom DRI od 28. decembra 2011. godine.

  Do tada, NSZ je radila po drugačijem principu i pre obavezujuće preporuke DRI, po ovom osnovu, nije bilo tužbi, navode. Podnošenje tužbi po ovom osnovu, počinje od januara 2012. i traje u sve većem obimu i danas, ističu u pisanom odgovoru u NSZ.

  “U ovim sporovima mnogo više novca dosuđuje se u korist advokata, veštaka i javnih izvršitelja i to čak do deset puta više nego što se isplaćuje korisnicima novčane naknade”, kažu u NSZ.

  Navode i da se još uvek ne zna kada će Vrhovni kasacioni sud doneti odluku po posebnoj reviziji koju je u martu prošle godine zatražila NSZ, a kojom je traženo rešavanje tog spornog pravnog pitanja.

  Još se čeka mišljenje Vrhovnog kasacionog suda o obračunu naknada za slučaj nezaposlenosti, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

  “Na bilo koji način da Vrhovni kasacioni sud postupi, nama će dati jasnu instrukciju kako da postupamo – ili ćemo obračunavati naknade na način kako je to do sada rađeno po stavu Državne revizorske institucije za koji mislimo da je ispravan ili ćemo se prilagoditi onome što sudovi u prvostepenim postupcima presuđuju”, rekao je Martinović.

  Prema njegovim rečima, zapravo se radi o nekim minimalnim razlikama u obračunu. Objasnio je da to zavisi od toga da li se na minimalnu cenu radu koja je pomnožena sa brojem časova dodaje bruto iznos za doprinose ili se iz minimalne zarade koja u sebi već sadrži takve poreze i doprinose umanjuje iznos na teret nezaposlenog.

  “To u konačnom zbiru daje jednu minimalnu razliku od možda 1.000 po jednom korisniku što je bezazleno u odnosu na tako veliki broj sudskih sporova i u odnosu na enormne troškove koji se izdvajaju za advokatske troškove i veštaka”, kaže Martinović.

  Izvor: Politika

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE