Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plaža. letovanje

  Turističke agencije: Aranžmani poskupljuju, ali građani ne odustaju od putovanja

  Putnike koji su rezervisali i uplatili letovanje sada su suočeni sa dodatnim troškovima prilikom uplaćivanja odmora za neku od letnjih destinacija jer zbog cene goriva aviokompanije insistraju na doplatama i zato neminovno poskupljuju i turistički aranžmani.

  Ukupna cena aranžmana praktično poskupljuje za cenu avio-karte po novoj ceni.

  U nekim turističkim agencijama kažu da građani ne prave veće probleme oko doplate karata za avioprevoz u okviru turističkog aranžmana zbog poskupljenja goriva, a pojedine agencije će same platiti taj izdatak iz sopstvenog prihoda, rekli su u turističkim agencijama za Betu.

  Komercijalni direktor turističke agencije Plana turs Milan Vasić rekao je da je zanemarljivo malo žalbi zbog naknadne doplate avionske karte u okviru aranžmana.

  „Obavestili smo putnike 20 dana pre početka aranžmana da zbog poskupljenja goriva aviokompanije traže doplatu od 30 do 50 evra za kartu i nema mnogo žalbi zbog toga“, rekao je Vasić.

  Koliko treba doplatiti turistički aranžmani i koji izbor imamo?

  Dodao je da putnik ima pravo da otkaže aranžman u slučaju da doplata prelazi osam odsto vrednosti aranžmana, ali da doplata sada iznosi do sedam odsto.

  Doplata za avioprevoz do grčkih ostrva je, kako je rekao, od 30 do 35 evra, za Tursku 40 evra, a za Egipat 50 evra.

  Vasić je rekao da vrednost aviokarte čini 50 odsto vrednosti aranžmana za Egipat i da košta 300 evra, pa je doplata od 50 evra nešto manje od 20 odsto od cene letovanja u toj zemlji.

  Vasić je rekao da su ti aranžmani prodati početkom godine, pre poskupljenja goriva, kao i da su agencije napravile aneks ugovora.

  Ta agencija je, prema njegovim rečima, skoro rasprodala sve aranžmane sa avioprevozom za jul i avgust, a da u ponudi ima još aranžmana sa autobuskim i sopstvenim prevozom.

  Neke agencije iz sopstvenih prihoda plaćaju dodatni trošak

  Turistička agencija Euroturs iz Niša je, prema rečima generalnog direktora Milana Petkovića, odlučila da iz sopstvenog prihoda plati trošak doplate za aviokarte, jer „nije želela da izaziva nezadovoljstvo kod putnika“.

  Doplate za aviokarte su, prema njegovim rečima, bile od 70 do 100 evra.

  Istakao je da su cene aranžmana u ponudi korigovane posle poskupljenja goriva, ali da je „najgore što niko ne garantuje tu cenu do realizacije aranžmana“.

  Petković je rekao da nema problema sa skupim aranžmanima gde su doplate za aviokarte najveće jer se oni, uglavnom, ne prodaju mnogo ranije u odnosu na vreme korišćenja, pa nije ni bilo doplata.

  On je rekao da se strahuje šta će biti dalje i da li će gorivo poskupljivati i tokom leta, jer niko ne garantuje da je ovo poskupljenje karata konačno.

  Direktorka turističke agencije Olimpik travel u Kragujevcu Branka Karadžić rekla je da ta agencija nije imala do sada problema zbog doplate avionskih karata, jer je u programima naznačena ta mogućnost i putnici su time na vreme obavešteni.

  „Bojimo se da to neće biti poslednje poskupljenje avonskih karata i to može da napravi problem tokom leta“, rekla je Karadžić.

  BIZLife portal nedavno je pisao o tome da se putnici koji  su aranžmane ugovorili i uplatili početkom godine kako bi ostvarili popuste, bune jer im u ugovorima tada nije navedeno da mogu da računaju na to da može doći do promene cena do samom polaska.

  Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je tada da agencije mogu po zakonu, kada se dođe do ovako velikih promena na tržištu da podignu cene do osam posto i bez saglasnosti putnika. Za sve preko tog iznosa putnik ako nije saglasan sa time, može otkazati aranžman i tražiti povraćaj novca.

  Aranžmani POSKUPLJUJU nakon što su već ugovoreni: Kakav izbor imaju putnici?

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE