Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trening za poljoprivredne savetodavce

  Trening za poljoprivredne savetodavce: Koristi od uvođenja navodnjavanja i odvodnjavanja

  U okviru projekta izradePrograma navodnjavanja i odvodnjavanja u Republici Srbiji od 2023. do 2032. godine”, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), organizuje niz treninga za predstavnike Poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi.

  Treninge realizuje Institut za primenu nauke u poljoprivredi i danas je direktor Instituta dr Rade Jovanović otvorio prvi od ukupno četiri treninga, na kojima će učestvovati oko 150 polaznika iz 34 grada u Srbiji, u periodu od 26. do 29. septembra.

  Polaznici treninga su savetodavci iz oblasti ratarstva, povrtarstva, voćarstva, vinogradarstva, melioracija, organske proizvodnje, zaštite bilja, kao i poljoprivredni proizvođači i privatni sektor, uključeni u navodnjavanje i odvodnjavanje. Teme koje su obuhvaćene programom treninga su:

  • Procena troškova i koristi od navodnjavanja
  • Odabir, dizajn, održavanje i funkcionisanje sistema navodnjavanja na poljoprivrednom gazdinstvu
  • Vođenje evidencije navodnjavanja, analiza i poboljšanje performansi
  • Tipični troškovi i koristi od navodnjavanja za različite useve
  • Izvori finansiranja investicija u sisteme navodnjavanja
  • Rodni aspekti pristupa poljoprivrednim resursima u Republici Srbiji
  Trening za poljoprivredne savetodavce

  Trening za poljoprivredne savetodavce (Promo)

  Na trećem sastanku Radne grupe, koji je održan u julu ove godine, predstavljen je nacrt Programa navodnjavanja i odvodnjavanja sa Akcionim planom, koji je rezultat dvogodišnjeg rada eksperata u okviru tematskih radnih grupa i objedinjuje devet tehničkih dokumenata, koji su dostupni na internet prezentaciji projekta: www.navodnjavanje.info. Osnovni cilj izrade ovog dokumenta je podrška razvoju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, povećanjem kapaciteta za navodnjavanje, identifikacijom i mapiranjem prioritetnih investicija u narednih deset godina.

  “Program navodnjavanja i odvodnjavanja u Republici Srbiji od 2023. do 2032. godine” obezbeđuje smernice za javna ulaganja u navodnjavanje i odvodnjavanje i adekvatno upravljanje i finansiranje sistema u javnoj svojini. Takođe, Programom se uspostavlja odgovarajući pravni i institucionalni okvir za razvoj individualnog navodnjavanja, promovišu efikasne i profitabilne prakse navodnjavanja na poljoprivrednim gazdinstvima i obezbeđuje da javna ulaganja, politike i propisi adekvatno uzimaju u obzir klimatske promene. Program prati i petogodišnji Akcioni plan kojim se utvrđuju specifične aktivnosti koje treba preduzeti tokom perioda 2023–2027. godine u oblasti zakonodavstva, upravljanja vodnim resursima, naknada za navodnjavanje i odvodnjavanje i ulaganje u javne sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja. Akcioni plan će stvoriti kapacitete i mehanizme koji će omogućiti da buduća ulaganja budu pravilno odabrana, finansirana i praćena.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE