Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, priznanje

  „BDP Srbije prvi put u istoriji biće iznad 60 mlrd. EUR“

  Svet se suočava sa nikad većom krizom, ali Srbija stoji malo bolje od drugih zemalja, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i napomenuo da na državnom računu imamo dve i po milijarde evra.

  Ministar Mali je rekao da je najvažnije da ima dovoljno novca, da može da reaguje kako bi mogla da kupi struju, gas, hranu… Prema njegovim rečima, država je potpuno odgovorna i vodi računa o svakom dinaru.

  Što se tiče pozajmice milijardu dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata uz tri odsto kamate, ministar je naglasio da je to odličan posao.

  Kritikuju, a ne znaju šta kritikuju

  „Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Svet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritikuju, a ne znaju ni sami šta kritiku. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize“, rekao je Mali gostujući na TV Pink.

  On je naveo i da je svuda u svetu isti izazov – sačuvati mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene. „Ako oni izađu sa tržišta, teško se vraćaju, a oni su nosilac razvoja“, rekao je Mali.

  Što se tiče energenata, Mali je kazao da su stigle još neke dobre vesti o dodatnim količinama gasa.

  „Javni dug Srbije u ovom trenutku iznosi 31,5 milijardi evra u ovom trenutku“, rekao je Mali.

  On je predstavio i podatke o tome koliki javni dug imaju neke zemlje EU. „Francuska 2.901 milijarda evra, Italija 2.755 milijardi, Nemačka 2.482 milijarde. Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatstvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP.“

  „BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto“, kazao je ministar Mali.

  EU u proseku ima 88 odsto udeo javnog duga u BDP, objasnio je ministar i kazao da „stojimo mnogo bolje nego većina zemalja“.

  Kaže da je 2012. godine javni dug bio 17,7 milijardi, a udeo javnog duga u BDP je bio 52,5 odsto.

  „Sram nas bilo – imamo najniži javni dug u regionu“

  „Ogromna je razlika što je BDP danas 60,2 milijarde, a u vreme bivše vlasti je bio 33,7“, kazao je Mali istakavši da Srbija nema nikakav problem u upravljanju javnim dugom. Kada se ceo naš dug uzme u obzir, rekao je Mali, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto.

  „U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto. To je ogromna razlika“, kazao je ministar.

  Kriza energije i hrane

  On je podsetio da sada imamo krizu energije, ali i krizu hrane.

  „Svet je ušao u veliki problem, kriza je velika, nije bilo veće još od Drugog svetskog rata. Važno je da budemo jedinstveni i da se zajedno borimo za našu Srbiju i našu decu, kojoj treba da obezbedimo bolju budućnost. Izašli smo sa predlogom mera štednje kao Vlada, izaći ćemo sa dodatnim merama“, rekao je Mali.

  On je podsetio i da će penzije kumulativno biti povećane preko 20 odsto, a da će biti i povećanja plata.

  Mali je na kraju još jednom istakao da je Srbija jaka i stabilna podsetio da zemlja ima istorijski nisku stopu nezaposlenosti.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE