Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tončev tvrdi da NIJE UTICAO na dodelu novca klubu koji vodi NJEGOV SIN

  Ministar bez portfelja Novica Tončev podneo je tužbu Upravnom sudu protiv odluke Agencije za sprečavanje korupcije kojom je utvrđeno da je on, dok je obavljao funkciju predsednika Skupštine opštine i odbornika u Surdulici, bio u sukobu interesa.

  Prema toj odluci, Tončev je „teže povredio“ Zakon o sprečavanju korupcije i „ostvario korist“ za svog sina od 136 miliona dinara, koliko je fudbalski klub Radnik, na čijem je čelu sin bio, dobio iz opštinskog budžeta od 2016. do 2020. godine.

  „Pokrenuo sam postupak pred Upravnim sudom protiv odluke Agencije budući da nije bilo nikavog sukoba interesa, pošto nisam bio član organa koji su donosili odluke o raspodeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima. Upravni sud još nije doneo odluku, ali je očekujem uskoro“, rekao je Tončev za Danas.

  On je precizirao da opština Surdulica preusmerava sredstva za sve sportske aktivnosti na osnovu Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe građana u oblasti sporta i na osnovu Zakona o sportu.

  Sportska udruženja iskazuju svoje potrebe kroz plan aktivnosti i finansijski plan, te podnose prijave za programe na osnovu Pravilnika.

  Komisija za sport na osnovu Pravilnika i tabele vrednovanja daje predlog Opštinskom veću, a Veće donosi konačnu odluku o raspodeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima. Pritom, nijedno udruženje ne može da dobije više od 20 odsto ukupnih sredstava opredeljenih za sport. „Nisam bio član te komisije, a ni Opštinskog veća kada je o tome odlučivano“, rekao je Tončev.

  Direktor Agencije Dragan Sikimić prethodno je doneo odluku kojom se utvrđuje da je dok je Tončev bio predsednik Skupštine opštine i odbornik u Surdulici, a u periodu od 25. maja 2016. do 8. jula 2020, Fudbalskom klubu Radnik Surdulica, čiji je zakonski zastupnik Stanislav Tončev, njegov sin, iz opštinskog budžeta isplaćeno ukupno 136.180.000 dinara.

  – On je na taj način javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice (njegovog sina, prim. aut.), čime je istovremeno ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje svoje funkcije, a da o sukobu interesa koji je imao u navedenim situacijama nije pismeno obavestio Agenciju za sprečavanje korupcije, navodi se u odluci Agencije.

  Direktor Agencije mu je zbog ovakvih propusta izrekao meru „javnog objavljivanja odluke o povredi zakona“.

  Uprkos konstataciji da je „teže povredio zakon“, ovakva mera mu je izrečena jer je prestao da obavlja funkciju predsednika Skupštine opštine i odbornika u Surdulici , pa je takva mera „jedina odgovarajuća“.

  Izvor: Danas

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE