Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OPEN BALKAN: Evo šta su dogovorile Srbija, Albanija i S. Makedonija

  Sistemi koji će doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama, omogućiti slobodan pristup građana tri zemlje na tržištu rada, kao i priznavanje statusa ovlašćenih privrednih subjekata, deo je dogovora postignutog u Nišu na skupu „Otvoreni Balkan“.

  Zaključak sa radnih sastanka potpisali su ministri i predstavnici vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

  Kako je ministar finansija Siniša Mali naveo na svom Instagram profilu, u Zaključku su definisane sve aktivnosti koje treba da se sprovedu do samita koji se održava u Tirani krajem decembra, a kako bi se popravio protok robe, usluga i ljudi, kao i da se ukloni sve što tri ekonomije vide kao prepreke za razvoj i napredak u radu.

  Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama. Dogovoreno je i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana naše tri zemlje.

  Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije – napisao je Mali na svom Instagramu.

  Takođe, dogovoreno je i da će sve tri zemlje da uvedu sistem gde će granične službe raditi 24 sata, 7 dana u nedelji, kao i potpisivanje sporazuma o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata, što će, kako je napisao, pojedinim kompanijama olakšati prelazak granice i doneti druge benefite.

  Kako je najavio, biće osnovana i zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike tri zemlje.

   

  Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

   

  Објава коју дели Siniša Mali, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Instagram_printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE