Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tomislav Momirović, inflacija

  Momirović: Prepolovićemo inflaciju do kraja godine

  Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da će Srbija prepoloviti inflaciju do kraja godine, kao i da cene proizvoda polako počinju da padaju, saopštilo je njegovo ministarstvo.

  „Ekonomija Srbije je u dobrom stanju i to je ono što je najvažnije. Međutim, nije to nešto što je došlo preko noći. Koliko vas se seća da je pre deset godina minimalna plata iznosila 120 evra, da je nezaposlenost bila skoro 30 odsto. Danas je minimalna plata u Srbiji 350 evra, a nezaposlenost je ispod 10 odsto“, naglasio je Momirović.

  Podsetimo, Tomislav Momirović je nedavno, krajem maja, izjavio da smo ,,pobedili inflaciju“ jer cene u maloprodaji počinju da opadaju.

  „Iza nas su teške nedelje, možda i najteže u ovom veku, ali i pod tim okolnostima država mora da radi svoj posao i ne sme da stane. Prethodnih godinu dana bijemo ljutu bitku sa visokom inflacijom uvezenom sa istoka Evrope i danas slobodno mogu da kažem da smo u toj borbi pobedili. Trend rasta cena se zaustavio i cene polako počinju da padaju“, rekao je on.

  Ocenio je da se zaustavio trend rasta cena i da one polako počinju da opadaju, što se, prema njegovim rečima, najbolje vidi po velikom broju „akcija“ u samouslugama. Zbog toga smatra da će taj trend uskoro postati trajan.

  „Prethodnih deset godina prvi put u istoriji naše zemlje imamo stabilan kurs dinara, nezaposlenost smo oborili na ispod deset odsto, imamo impresivan rast plata i penzija i sve to smo zajednički postigli“, istakao je Momirović.

  Međutim, Eurostat nije imao iste podatke kao Momirović. Kancelarija EU zadužena za statistiku objavila je da je Srbija u aprilu imala najveću inflaciju u regionu, a u samo dve države u Evropi je zabeležena veća stopa inflacije.

  „Pobedili smo inflaciju“

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE