Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milijarderi, bogatstvo,

  Evo kolika je srednja STAROST svetskih milijardera

  Iako bi mlađi tehnološki milijarderi poput Ilona Maska i Marka Zakerberga mogli da dominiraju u naslovima o bogatstvu, većina svetskih milijardera je starija od starosne dobi za penziju, prema novoj studiji.

  Srednja (medijalna) starost 3.194 milijardera u svetu sada je 67 godina, saopštila je kompanija Altrata u izveštaju. Kako navodi u izveštaju, 42 odsto je starije od 70 godina, a manje od 10 odsto je mlađe od 50 godina.

  Nalazi ističu širok jaz između percepcije i stvarnosti svetskih milijardera, piše CNBC.

  Dok tehnološki magovi i muzičke i sportske poznate ličnosti mogu da dobiju najveću pažnju, svetski milijarderi su uglavnom ostareli preduzetnici, kao što su Voren Bafet (92) i Bernard Arno (74), koji su proveli skoro ceo život gomilajući svoje bogatstvo. Prema izveštaju, srednja starost svetskih milijardera je zapravo neznatno porasla u poslednjih pet godina.

  „Mnogi mlađi milijarderi stekli su svoje bogatstvo u tehnološkom sektoru, koji je industrija koja brzo stvara bogatstvo i dobija veliku pažnju medija. Kada je reč o velikom novcu, potrebno je mnogo vremena da se prikupi osim ako nije nasleđen. Potrebna je velika većina njihovog poslovnog života da bi stvorili toliku količinu bogatstva“, rekla je Maja Imberg, viši direktor i šef odeljenja za razmišljanje i analitiku u Altrati.

  Bogatstvo, milijarderi, starost

  Bogatstvo, milijarderi, starost (Unsplash)

  Gde milijarderi različite starosti zarađuju?

  Različite starosne grupe milijardera takođe imaju različite izvore bogatstva. Za milijardere mlađe od 50 godina, tehnologija i bankarstvo/finansije čine najveći deo njihove zarade, pri čemu 21 odsto zarađuje svoje bogatstvo u bankarstvu/finansijama, a 20 odsto u tehnologiji. Milijarderi između 50 i 70 godina zarađivali su najveći deo novca u bankarstvu/finansijama (24 odsto) i industrijskim konglomeratima (8,3 odsto), dok su oni stariji od 70 godina zaradili milijarde od finansija (18 odsto), konglomerata (11 odsto) i nekretnina ( 8,3 odsto).

  BDP, ekonomija

  Milijarderi, starost (Pixabay)

  Sve u svemu, populacija svetskih milijardera je 2022. godine pala za 3,5 odsto, na ukupno 3.194, prema Altrati. Iako se broj milijardera možda stabilizovao ili čak malo povećao ove godine sa rastućim tehnološkim sektorom, pad u 2022. označio je prvi pad od 2018. godine, navodi se u izveštaju.

  Pad broja svetskih milijardera

  Severna Amerika je zabeležila pad od 2,3 odsto, na 1.011 milijardera, dok je Azija zabeležila pad od 7,1 odsto, a Evropa 2,2 odsto. SAD i dalje imaju najveći broj milijardera na svetu, sa 955, što čini skoro jednu trećinu svetskih milijardera. Kina je do kraja 2022. imala 357 milijardera.

  Žene i dalje čine mali udeo milijardera, 12,5 odsto, navodi se u izveštaju. Ipak, kao grupa oni su mlađi od svojih muških kolega, sa 18 odsto milijarderki mlađih od 50 godina.

  Posao

  Posao, milijarderi, starost (Pexels)

  „Diverzifikacija globalnih tržišta bogatstva, rast ženskog preduzetništva, polako evoluirajući kulturni (i stavovi odbora) i sve veća učestalost značajnih međugeneracijskih transfera bogatstva su faktori koji doprinose porastu broja mlađih žena“, navodi se u izveštaju.

  Njujork je i dalje najveći grad za milijardere širom sveta, ima ih 136, navodi se u izveštaju. Hong Kong je na drugom mestu sa 112, a slede San Francisko (84), Moskva (76) i London (75).

  Dok su četiri od 15 najvećih gradova milijardera u SAD, Imberg je rekla da se svetsko bogatstvo brzo širi na druge zemlje.

  „Da ste pogledali listu gradova pre 10 godina, izgledalo bi drugačije. Sada na listi ima dosta kineskih gradova i gradova koji nisu u SAD“, navela je ona.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Unsplash, Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE