Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Pobedili smo inflaciju“

  Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović rekao je danas: „Pobedili smo inflaciju“ jer cene u maloprodaji počinju da opadaju, saopštilo je njegovo ministarstvo.

  „Iza nas su teške nedelje, možda i najteže u ovom veku, ali i pod tim okolnostima država mora da radi svoj posao i ne sme da stane. Prethodnih godinu dana bijemo ljutu bitku sa visokom inflacijom uvezenom sa istoka Evrope i danas slobodno mogu da kažem da smo u toj borbi pobedili. Trend rasta cena se zaustavio i cene polako počinju da padaju“, rekao je on.

  Ocenio je da se zaustavio trend rasta cena i da one polako počinju da opadaju, što se najbolje vidi po velikom broju „akcija“ u samouslugama, te smatra da će taj trend uskoro postati trajan.

  „Prethodnih deset godina prvi put u istoriji naše zemlje imamo stabilan kurs dinara, nezaposlenost smo oborili na ispod deset odsto, imamo impresivan rast plata i penzija i sve to smo zajednički postigli“, istakao je Momirović.

  Nasuprot njemu, podaci Eurostat-a kažu drugačije

  Suprotno onome što kaže ministar, da podsetimo da je Eurostat pre nekoliko dana objavio da je Srbija u aprilu imala najveću inflaciju u regionu, a u samo dve države u Evropi je zabeležena veća stopa inflacije.

  Prema podacima Eurostata, najnižu stopu inflacije od 8,6 odsto u našem regionu u aprilu je imala Crna Gora, a slede Hrvatska sa 8,9, Slovenija sa 9,2, Severna Makedonija sa 12 i Srbija sa 14,8 odsto, dok je u Bosni i Hercegovini inflacija u martu iznosila 10,3 odsto.

  U Evropskoj uniji veća inflacija nego u Srbiji u aprilu je zabeležena u Letoniji 15 odsto i u Mađarskoj 24,5 odsto.

  Srbija „najbolja“ u regionu po – inflaciji

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Đorđe Krstić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE