Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Kragujevcu otvorena nova nemačka fabrika

  Nemačka kompanija „Vaker Nojzon“ (Wacker Neuson), koja se bavi proizvodnjom građevinskih mašina i celokupne mašinske opreme za građevinsku industriju, otvorila je danas drugu fabriku u Kragujevcu u koju je investirala 25 milkiona evra.

  Fabrika će u prvoj fazi imati 20.000 kvadrata priozvodnog prostora, a u narednoj, koja je počela sredinom aprila, biće izgrađeno dodatnih 30.000 kvadrata.

  Predstavnici Vaker Nojzona su na otvaranju pogona rekli da su nove investicije usledile da bi proširili poslovanje u Srbiji, jer su zadovoljni dosadašnjim rezultatima rada fabrike koja u Kragujevcu posluje 16 godina.

  Član Izvršnog odbora kompanije Feliks Bitenbek izjavio je da će posle planiranog proširenja u Kragujevcu imati jednu od najvećih fabrika koja će se prostirati na 100.000 kvadrata u kojoj će biti 40 robota za zavarivanje i biće potpuno automatizovana.

  Vaker Nojzon u Kragujevcu zapošljava oko 800 radnika na poslovima izrade završnih čeličnih konstrukcija, a na kraju investiranja biće više od 1.200 zaposlenih.

  Generalni direktor Vaker Nojzon grupe Karl Traglu izjavio da je komanija imala veliki rast poslednjih godina i da se za novu investiciju u Srbiji odlučila zbog stabilne ekonomske situacije i dobre saradnje sa Vladom i lokalnom samoupravom.

  U prvom kvartalu nivo stranih direktnih investicija 783,9 miliona evra

  Kompanija je otvorila fabriku u Kragujevcu u prisustvu premijerke Ane Brnabić, koja je istakla da je u prvom kvartalu ove godine nivo stranih direktnih investicija u Srbiji iznosio 783,9 miliona evra, što je za 39,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine koja je bila rekordna.

  Branabićeva je podsetila da je Srbija u 2022. privukla ukupno 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija.

  Premijerka Brnabić je naglasila da je Nemačka najvažniji ekonomski i trgovinski partner Srbije, kao i najveći bilateralni donator.

  Ana Brnabić

  Ana Brnabić (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

  „O tome kako se Kragujevac razvija dovoljno govori činjenica da sam sve češće u Kragujevcu kako bismo obeležili naš zajednički uspeh i rezultat. Velika mi je čast što imam priliku da danas budem ovde sa vama da obeležimo otvaranje još jednog proizvodnog programa u Srbiji”, rekla je Brnabićeva.

  Ona je dodala da posle dugo godina Kragujevac ponovo postaje ne samo motor razvoja Srbije, već i motor tehnološkog naprednog razvoja i da je to nešto na čemu je država dugo radila, prenosi Politika.

  „Ja želim danas ponovo da kažem da sam kao predsednica Vlade Srbije zaista beskonačno zahvalna našim partnerima iz Nemačke, nemačkim kompanijama i nemačkim investitorima za njihovo poverenje u Srbiju, ali i i za to što su nam bezbroj puta pokazali šta treba dodatno da radimo da bismo imali još više nemačkih investitora”, rekla je premijerka Brnabić.

  Nemački investitori jedni od najpouzdanijih

  Ona je istakla da su nemački investitori poznati kao jedni od najopreznijih, a samim tim i najboljih i najkvalitetnijih investitora koji, pored novih radnih mesta i novca, donose i nova znanja, tehnologije i jednu od najboljih poslovnih etika i standarda poslovanja, pa su samim tim deo i društvenih reformi Srbiji.

  „Nemačka je naš najvažniji ekonomski i trgovinski partner u ovom trenutku i takođe najveći bilateralni donator u Srbiji. Tokom 2022. godine, ako pogledamo ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu roba i usluga između Srbije i Nemačke, ona je dostigla oko 10 milijardi evra, a ako se u obzir uzme samo razmena roba, ona je dostigla rekordnu vrednost od 8,24 milijardi evra”, rekla je Brnabićeva.

  Ona je istakla da je razmena usluga sve važnija između Srbije i Nemačke.

  Premijerka Srbije Ana Brnabic (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

  „Kada nemačke kompanije dođu da ulažu u jednu zemlju onda nema bolje reference za tu zemlju jer, kako je više nemačkih investitora u Srbiji, tako je veće i privlačenje stranih direktnih investicija (SDI), pa je 2022. godina bila rekordna i u tom smislu je Srbija privukla 4,4 milijarde evra SDI, ali tokom 2023. godine postoji mogućnost da taj rekord bude oboren”, rekla je Brnabićeva.

  Ona je dodala da privlačenje SDI za Srbiju znači nova radna mesta, bolja radna mesta i bolje plaćena radna mesta, ali i sveukupan dalji napredak i razvoj Srbije, a da sa drugom fazom nemačkih SDI znači da će u Kragujevcu biti otvoreno, pored ovih 200 radnih mesta, dodatnih 800 što za Srbiju znači ukupno 1000 novih radnih mesta, piše Tanjug.

  „Zahvaljujem Vladi Republike Nemačke i na učešću u dualnom obrazovanju u Srbiji koje je mladima olakšalo njihovo zapošljavanje, njihov materijalni status, stvaranje karijere, unapredilo njihove sposobnosti i razumevanje sveta u kome žive”, rekla je premijerka Brnabić.

  Izvor: Politika/Tanjug/Beta

  Foto: Tanjug/N.Raus

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE