Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TikTok

  Lični podaci korisnika UGROŽENI: Epl i Gugl pozvani da IZBACE TikTok iz prodavnica

  Nakon nedavnog izveštaja BuzzFeed News-a koji je otkrio da se podacima korisnika TikToka u SAD više puta pristupalo u Kini, komesar Federalne komisije za komunikacije Berndan Kar pozvao je Epl i Gugl da uklone TikTok iz svojih prodavnica aplikacija.

  U pismu generalnom direktoru Epla Timu Kuku i izvršnom direktoru Gugla Sundaru Pičaiju, komesar Brendan Kar je napisao da TikTok „predstavlja neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost zbog obimnog prikupljanja podataka u kombinaciji sa očigledno neproverenim pristupom Pekinga tim osetljivim podacima“.

  Kar je tvrdio da se TikTok nije pridržavao pravila Epla i Gugla. Prema njegovim rečima, sporan je „obrazac ponašanja i lažnih predstavljanja u vezi sa nesmetanim pristupom ljudi iz Pekinga osetljivim korisničkim podacima u SAD“.

  Predstavnik Gugla je odbio da komentariše pismo na zahtev Insajdera. Predstavnici TikToka i Epla nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

  „TikTok nije ono što izgleda na površini. To nije samo aplikacija za deljenje smešnih snimaka ili mimova. To je ovčija koža. U suštini TikTok funkcioniše kao sofisticirani alat za nadzor. On prikuplja velike količine ličnih i osetljivih podataka“, napisao je Kar.

  Tiktok najposećeniji sajt

  TikTok (Pixabay)

  Isplivao dokaz da TikTok ima pristup podacima korisnika u SAD

  Društvena mreža je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance. Ranije ovog meseca, BuzzFeed News je izvestio, na osnovu zvuka sa preko 80 internih TikTok sastanaka, da su BiteDance inženjeri u Kini imali pristup korisničkim podacima u SAD. U pitanju je period između septembra 2021. i januara 2022.

  Zaposleni u TikToku sa sedištem u SAD nisu znali kako da pristupe podacima. Nisu imali dozvolu i oslanjali su se na osoblje u Kini da to uradi, navodi BuzzFeed News.

  U odgovoru na priču, portparol TikToka je rekao za BuzzFeed News: „Znamo da smo među platformama koje se najviše ispituju sa bezbednosnog stanovišta. Želimo da otklonimo svaku sumnju u bezbednost podataka korisnika u SAD. Zato angažujemo stručnjake da kontinuirano rade na validaciji naših bezbednosnih standarda i dovode renomirane, nezavisne treće strane da testiraju našu odbranu.“

  TikTok

  TikTok (Pixabay)

  Mreža na udaru Trampa i Bajdena

  Istog dana kada je BuzzFeed News objavio tekst, TikTok je obelodanio da se „100 odsto korisničkog saobraćaja u SAD preusmerava na Oracle Cloud Infrastructure“, umesto da se čuva u sopstvenim centrima podataka u SAD i Singapuru.

  TikTok je bio na radaru i bivšeg predsednika Trampa i predsednika Bajdena. Oni su bili zabrinuti za privatnost i nacionalnu bezbednost.

  Trampova administracija je postavila rokove za TikTok da pronađe američkog kupca ili da se suoči sa zabranom u SAD. Nakon što su potencijalni dogovori sa Majkrosoftom i Oraklom propali, rokovi su prošli bez akcije američke Vlade.

  Bajdenova administracija je ranije ove godine predložila nova pravila koja bi američkoj Vladi dala veći nadzor nad aplikacijama koje bi mogle predstavljati rizik za nacionalnu bezbednost, uključujući TikTok.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE