Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Razvojni centar kompanije Microsoft u Srbiji na globalnoj BUILD konferenciji

  Na nedavno održanoj Microsoft BUILD konferenciji, jednoj od najvećih IT konferencija na svetu, ovaj put je svoje predstavnike imao i Microsoft razvojni centar u Srbiji (MDCS). Svoja znanja i iskustva podelili su Milica Kostić, Community Relations Manager i Srđan Božović,  Senior Product Manager u Azure Data timu koji se bavi razvojem za SQL Managed Instance.

  Predstavnici MDCS-a, Milica Kostić i Srđan Božović govorili su o građenju IT zajednice u Srbiji kao i o tehnologijama koje kreiraju inženjeri u Razvojnom centru u Beogradu. Svi projekti Razvojnog centra u Srbiji priznati su u korporaciji ali i od strane miliona korisnika koji ih svakodnevno koriste, a Microsoft Build događaj je bio dobra prilika da to prezentuju i globalnoj publici i dočaraju sjajan rast koji je centar imao u protekle dve godine.

  • Da li nam ukratko možeš ispričati kako je izgledao tvoj MVP put?

  Srđan: Moje angažovanje u IT zajednici počelo je još davne 2002. godine, kada sam sa grupom prijatelja osnovao školu programiranja za darovitu decu. Ideja je bila da se obezbedi samoodrživa škola koja bi mogla da pruži besplatne časove informatike i matematike za darovitu decu. Za ovih dvadeset i nešto godina više hiljada mališana je išlo na ove besplatne časove, a neki od njih su i obezbedili sebi sjajne karijere u Microsoft-u.

  Nekoliko godina nakon toga Microsoft je počeo da podržava tehnološke zajednice, pa sam sa par prijatelja osnovao Microsoft korisničku grupu za .NET platformu. Ova grupa je bila klica iz koje su nešto kasnije nastale mnoge druge korisničke grupe orijentisane ka Microsoft tehnologijama.

  Godine 2009. moje napore na razvoju zajednice Microsoft je i zvanično prepoznao i dobio sam MVP nagradu.

  Tih godina učestvovao sam kao predavač na svakoj konferenciji Microsoft-a i Microsoft zajednice u regionu, a 2014. godine, sa drugim liderima zajednice, učestvovao sam u osnivanju Tarabica IT Conference, zvaničnu konferenciju Microsoft zajednice u Srbiji.

  Nedugo zatim zaposlio sam se u lokalnoj kancelariji Microsoft-a u Srbiji, a od 2017. u njihovom razvojnom centru u Srbiji.

  Iako je poslednjih godina moj rad u zajednici bio više fokusiran na profesionalne zajednice, nikada nisam propustio priliku da podržim svoje buduće kolege. Držao sam časove funkcionalnog programiranja za studente Matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta i bio mentor mladima koji su se takmičili na Microsoft Imagine Cup takmičenju.

  Srđan Božović,  Senior Product Manager, Microsoft

  Srđan Božović,  Senior Product Manager, Microsoft

  • Koji softverski timovi čine MDCS i na kojim servisima i uslugama rade iz Beograda?

  Srđan: Microsoft razvojni centar u Beogradu osnovan je 2005. godine, kao četvrti po redu razvojni centar kompanije Microsoft u svetu i tim je tada činilo svega par zaposlenih. Danas Razvojni centar čini više od 600 zaposlenih podeljenih u sedam inženjerskih timova – Azure Data tim, Office Srbija tim, Office Media Group tim, Mixed Reality tim, Havok tim, Maps tim i Math tim, koji rade na razvoju i unapređenju nekih od najbitnijih Microsoft-ovih tehnologija. Inženjerski timovi u Microsoft-u pokrivaju širok spektar razvoja tehnologija a više o pojedinostima na kojima radimo možete videti na sajtu MDCS-a.

  • Na koji način MDCS podržava lokalnu zajednicu?

  Milica: Ulaganje u lokalnu zajednicu je od krucijalne važnosti za Razvojni centar u Beogradu. Sa rastom Centra rasla je i naša lokalna zajednica. Od podrške timova za učešće na različitim svetskim takmičenjima, pa sve do kreiranja Petlje – platforme koja je doprinela unapređenju algoritamske pismenosti i koristi se širom zemlje – svi projekti koje Microsoft razvojni centar realizuje su u cilju doprinosa IT ekosistemu. Saradnja sa Digitalnom Srbijom, saradnje sa fakultetima, školama ali i takmičenje Bubble Cup, koje je jedno od najprestižnijih takmičenja u kodiranju, i inicijativa Women Know IT – imali su za cilj razvoj lokalne IT zajednice i kreiranje prilika za rast i napredak lokalnog ekosistema.

  Milica Kostić, Community Relations Manager, Microsoft

  Milica Kostić, Community Relations Manager, Microsoft

  Poseban značaj ovih inicijativa je u tome što su došle od samih zaposlenih u Razvojnom centru, koji dele svoja znanja sa zajednicom i rade na unapređenju srpskog društva.

  • MDCS iz godine u godinu raste kad je u pitanju broj softver inženjera i inženjerki, gotovo uvek imate otvorene konkurse za te pozicije, šta biste preporučili budućim kolegama i koleginicama?

  Milica: Ono što bih istakla i što čini Microsoft razvojni centar posebnim, kao i našu lokalnu zajednicu su ljudi. Kompanijska kultura u Razvojnom centru u Srbiji je zaista posebna – i to negde dolazi iz samih početaka kada su Dragan Tomić, direktor Razvojnog centra, sada i VP of Engineering u Microsoft-u i još svega par zaposlenih  svojim trudom i znanjem ucrtali Srbiju na mapu svetski važnih IT destinacija. Moj posao Community menadžerke je lak kada imam sjajne kolege oko sebe – naše inženjere i inženjerke, koji bezuslovno dele svoja znanja sa zajednicom i pored svojih redovnih obaveza na poslu pronalaze vremena da razvijaju nove projekte i ideje koji će unaprediti naše društvo i pomoći mladim ljudima da steknu dodatna znanja i veštine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Microsoft

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE