Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Automobil Tesla

  Kompanija Tesla uprkos problemima postigla REKORDNU dobit od 3,7 milijardi USD

  Kompanija Tesla još jednom je zabeležila rekordnu dobit i prevazišla probleme u lancu snabdevanja i na taj način uspela da nadmaši prognoze Volstrita za prvi kvartal 2022.

  Međutim, kompanija je priznala da nije imuna na probleme u lancu snabdevanja. Istakla je da ograničavaju „njihovu sposobnost da pokrenu fabrike punim kapacitetom“, kao i da će takva situacija verovatno trajati do kraja 2022.

  Epidemija koronavirusa i pravila zatvaranja u Kini primorali su je da privremeno zatvori svoju fabriku u Šangaju ranije ovog meseca.

  „Nedavna epidemija Kovida-19 opterećuje naš lanac snabdevanja i fabričke operacije. Cene nekih sirovina su višestruko porasle poslednjih meseci. Inflatorni uticaj na našu strukturu troškova doprineo je prilagođavanju cena naših proizvoda“, saopštila je Tesla.

  Tesla

  Tesla automobili (AP Photo/David Zalubowski, File)

  Čak i sa problemima u lancu snabdevanja, kompanija je zaradila prihod od 3,7 milijardi dolara. Mnogo više od 2,6 milijardi dolara koje su prognozirali analitičari. Takođe je bio više nego trostruko veći od 1,1 milijarde dolara koliko je zaradio na toj osnovi pre godinu dana. I 30% veći od prethodnog rekorda od 2,9 milijardi dolara iz četvrtog kvartala prošle godine.

  Prihod od 18,8 milijardi dolara takođe je lako nadmašio prognoze. Porastao je za 6% u odnosu na prodaju u četvrtom kvartalu i 81% u odnosu na celu prošlu godinu. Potražnja za Teslinim automobilima bila je toliko jaka da je dnevna ponuda vozila koja je bila na raspolaganju pala za samo tri dana.

  Ilon Mask o problemima kompanije

  Izvršni direktor rekao je da uprkos tome što je fabrika u Šangaju bila zatvorena nekoliko sedmica u aprilu zbog Kovida, trebalo da se približi nivou proizvodnje u prvom kvartalu, ako ne i da prekorači.

  „Tesla, Šangaj se vraća sa osvetom“, rekao je Mask investitorima.

  „Bez obzira na nova pitanja koja se pojave, mislim da ćemo u ovom kvartalu videti rekordnu proizvodnju nedeljno iz Tesline fabrike u Šangaju. Čak iako nam nedostaje nekoliko nedelja“, dodao je on.

  Ilon Mask

  Ilon Mask (Britta Pedersen/Pool via AP)

  Ilon Mask se zahvalio dobavljačima za koje je rekao da su „zaista radili dan i noć kako bi osigurali da Tesla može da održi fabrike u radu“. I rekao je da bi kompanija trebalo da proizvede 1,5 miliona vozila ove godine, nešto bolje od povećanja od 50% u odnosu na proizvodnju iz 2021.

  On je istakao da veruje da bi kompanija trebalo da bude u stanju da nastavi sa godišnjom stopom rasta od 50 odsto ,,u doglednoj budućnosti“.

  „U suštini, budućnost je veoma uzbudljiva. Nikada nisam bio optimističniji ili uzbuđeniji oko Tesline budućnosti nego što sam sada“, rekao je on.

  Tesla povećala cene automobila

  Mask je takođe branio nedavna povećanja cena svojih automobila. Teslin najjeftiniji automobil, model 3, sada košta 46.990 dolara, što je 34% više nego pre tri godine. Mask je rekao da Tesla mora da podigne cene jer je suočena sa većim troškovima sirovina.

  „Možda se čini da smo nerazumni po pitanju povećanja cena naših vozila s obzirom na to da smo u ovom kvartalu imali rekordnu profitabilnost. Ali lista čekanja za naša vozila je prilično duga“, objasnio je Mask i dodao:

  Ilon Mask mikročip

  Ilon Mask (Screenshot Youtube)

  „Lista čekanja se proteže do sledeće godine. Tako da cene naših vozila naručenih sada zaista predviđaju rast troškova dobavljača i logistike i verujemo da će se desiti u narednih 6 do 12 meseci. Apsolutno želimo da električna vozila učinimo što pristupačnijim. Bilo je veoma teško sa inflacijom na najvišem nivou u poslednjih 40 ili 50 godina. Dobavljači su pod velikim pritiskom troškova. U nekim slučajevima vidimo da dobavljači traže povećanje troškova od 20% do 30% od kraja prošle godine.“

  Teslini rezultati su posebno impresivni s obzirom na trenutne probleme u lancu snabdevanja, rekao je Dan Ives, tehnički analitičar za Vedbush Securities.

  „Verujemo da ovi brojevi isporuke govore o putanji potražnje za električnim vozilima koja izgleda prilično robusno za Teslu“, napisao je on u belešci.

  Ilon Mask

  Tesla CEO Ilon Mask (AP Photo/Jae C. Hong, File)

  Rekordno visoke cene automobila

  Problemi u lancu snabdevanja, nedostatak kompjuterskih čipova, doveli su do smanjenja proizvodnje širom sveta kod gotovo svih proizvođača automobila. To je dovelo do oskudnih zaliha vozila i rekordno visokih cena za kupce automobila.

  Većina proizvođača prodaje svoje automobile preko mreže dilera koji su nezavisna preduzeća i koji profitiraju od kupaca koji plaćaju iznad maloprodajne cene koju su proizvođači predložili.

  Međutim, Tesla prodaje svoje automobile samo u prodavnicama u vlasništvu kompanije. Na taj način bolje profitiraju od viših cena koje imaju za svoje automobile.

  Akcije Tesle su skočile za 4% u trgovanju posle radnog vremena nakon izveštaja o zaradi kompanije. Mask je privukao ogromnu pažnju poslednjih nedelja zbog njegove ponude da kupi Tviter i učini ga privatnim.

  Izražena je zabrinutost da li Mask, koji je već izvršni direktor SpaceX-a kao i Tesle, ima vremena da preuzme ulogu nadgledanja Tvitera ako uspe da ga kupi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: AP Photo/Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE