Teški metali u čokoladama u SAD: Štetne su ako pojedemo OVOLIKO grama
Američki časopis Consumer Reports otkrio je „zabrinjavajuće“ nivoe olova i kadmijuma u čokoladama i ponovo pozvao kompanije da smanje količinu teških metala u poslasticama. Teški metali otkriveni su i u proizvodima od čokolade.
Krajem decembra časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, nivo olova, kadmijuma ili oba metala može biti i štetan, ako se konzumira 28 grama dnevno.
Udruženje konditorskih kompanija odgovorilo je tada da kalifornijske zdravstvene smernice koje Consumer Reports smatra „najboljom zaštitom za potrošače“ i primenio ih je u istraživanju nisu standardi bezbednosti hrane. Čokolada je bezbedna, utvrdili su proizvođači slatkiša, prenosi HRT.
Potrošači su pak podneli tužbe protiv niza kompanija.
Consumer Reports izvestio je da je otkrio „zabrinjavajuće“ nivoe olova i kadmijuma u još čokoladnih proizvoda.
„Naši naučnici testirali su 48 čokoladnih proizvoda više kompanija, uključujući tamnu i mlečnu čokoladu, kakao u prahu, komadiće čokolade, mješavinu za browniese, čokoladne torte i vruću čokoladu“, navode.
Svih 48 proizvoda sadržalo je merljive količine olova i kadmijuma, a njih 16 sadržalo je potencijalno štetne nivoe bilo jednog, bilo drugog, bilo oba metala, stoji u izveštaju.
Opasnost za trudnice
Samo mlečna čokolada nije sadržala prekomernu količinu zbog manjeg udela kakaoa u krutom stanju, utvrdili su.
Opasnost je veća za trudnice i malu decu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su. Njihovu peticiju potpisalo je 75.000 ljudi.
Kristofer Gindlesperger, glasnogovornik udruženja konditorske industrije, rekao je: „Čokolada i kakao bezbedni su za jelo i ljudi mogu mirno uživati u tim poslasticama, kao što su radili i u proteklim vekovima“.
Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay