Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve o OMLADINSKIM ZADRUGAMA: Kako do posla i pod kojim uslovima?

  O omladinskim zadrugama ne čuje se mnogo u javnosti, ali one su i danas važan kanal zapošljavanja, pre svega privremenog, koje je sve popularnije na tržištu rada. Povezuju interese radne snage, obično mladih i studenata, koji traže povremene i sezonske poslove i poslodavce kojima odgovara da, usled povećanja obima posla koji je trenutan ili sezonski, pronađu odgovarajuće radnike.

  Ovi radni odnosi uglavnom se zasnivaju na ugovorima o privremeno-povremenim poslovima (PP ugovor). Oni mogu biti sezonski, ali se mnogi omladinci odlučuju da na ovaj način budu angažovani sve dok ne dobiju posao sa ugovorom na neodređeno vreme.

  Kako za BIZLife magazin navodi direktor omladinske zadruge „Nefertiti” Igor Jovanović, omladinske zadruge su prava adresa za pronalaženje sezonskih poslova, pored ostalih.

  Iako se poslednjih dana u medijima može pročitati kako mnogi uzgajivači sezonskog voća ne mogu da nađu radnike, bez obzira na dnevnicu i do nekoliko hiljada dinara, Jovanović smatra da nije tačno da omladinci ne žele da rade sezonske poslove poput čišćenja snega ili, leti, berbe malina, jagoda, višanja.

  Kako funkcionišu omladinske zadruge?

  „To su poslovi koji se ’lepo’ plaćaju dnevnicom. Jedini razlog eventualnog odbijanja takvog posla jeste da poslodavac ne obezbedi prevoz omladincima ukoliko je to posao u okolini Beograda”, objašnjava Jovanović.

  Kada je reč o funkcionisanju omladinskih zadruga, Jovanović kaže da one rade po principu članstva: „Zadrugar može biti svaka osoba koja nije mlađa od 15, ni starija od 30 godina. Zadrugar može biti učenik, student i nezaposleni. Kada osoba podnese zahtev za učlanjenje i, u zavisnosti od statusa, podnese potrebnu dokumentaciju, dodeljuje se članska karta sa članskim brojem. Omladincima se nude raznovrsni privremeno-povremeni poslovi. Samim članstvom u zadruzi stiče se status zadrugara.”

  Kako navodi, predmet poslovanja zadruge je omogućavanje omladincima da obavljaju privremeno-povremene poslove usled povećanja obima posla kod poslodavaca ili zamene odsutnog radnika, kao i sezonske poslove.

  Kakvi ugovori se sklapaju?

  Ugovori koji se sklapaju prilikom angažovanja za poslove preko omladinskih zadruga uglavnom su o privremeno-povremenim poslovima. Oni se sklapaju između poslodavca, zadruge i omladinca, tj. trojni ugovori.

  „Omladinska zadruga, zatim, izdaje uput na rad za omladinca i na kraju meseca poslodavac prosleđuje zadruzi obračun radnih sati i radnih dana omladinca. Zadruga, nakon toga, poslodavcu dostavlja fakturu sa obračunatim porezima i doprinosima, a nakon uplate na račun zadruge, omladincu se isplaćuje neto zarada na račun”, objašnjava Jovanović.

  Na pitanje o pravima koje zaposleni ima prilikom angažovanja na ovakvim poslovima preko omladinske zadruge, Jovanović ističe da zadrugar ima pravo da obavlja poslove kod poslodavca, da ostvari naknadu za rad utvrđenu ugovorom, pravo na sredstva i mere zaštite na radu koje obezbeđuje poslodavac, pravo na socijalnu i pravnu sigurnost.

  Koja je uloga omladinske zadruge?

  Prema njegovim rečima, uloga udruženja poput omladinske zadruge jeste da omladincima obezbedi pravnu i socijalnu sigurnost za vreme radnog angažovanja, da za potrebe poslodavca obavljaju privremene i povremene poslove za koje dobijaju određenu novčanu nadoknadu, kao i da poslodavcu olakša samo pronalaženje potrebnih kadrova i angažovanje omladinaca u određenom vremenskom periodu. Svakako, ne treba zaboraviti ni olakšavanje kadrovskih i obračunskih evidencija.

  Koje prednosti ima poslodavac prilikom angažovanja radnika preko omladinske zadruge?

  Prema rečima Jovanovića, prednosti su u ovom slučaju mnogobrojne. Kako navodi, po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima, radnici nemaju ista prava kao i kada je u pitanju ugovor o radu (poput otkaznog roka, plaćenog bolovanja, plaćenog odmora).

  „Radniku se preko omladinske zadruge isplaćuje naknada samo za dane/sate kada je bio angažovan. Poslodavca finansijski ne opterećuju bolovanja, godišnji odmori i slobodni dani. On plaća znatno niže stope poreza i doprinosa u odnosu na ugovor o stalnom zaposlenju. Poslodavac ne oglašava sâm potrebu za kadrovima, već to omladinska zadruga radi umesto njega – oglašavanje radne pozicije i selekcije kandidata. I što je najveća prednost, angažovanje omladinaca preko omladinske zadruge daje poslodavcu mogućnost fleksibilnosti, odnosno angažovanje radnika u onom vremenskom periodu koji je neophodan za izvršenje određenog posla”, nabraja Jovanović.

  S druge strane, omladinci zaposleni preko omladinske zadruge imaju pravo na plaćene doprinose, overava im se zdravstvena knjižica i ide staž, u zavisnosti od statusa, kaže on.

  Kako je pandemija uticala na omladinske zadruge?

  Kako kaže Jovanović, pandemija je na zadruge uticala tako što je bio smanjen broj potražnje radnika. „Takođe, ponuda radne snage je drastično opala u odnosu na period pre epidemije. Omladinci se mnogo manje interesuju i prijavljuju na poslove koje imamo u ponudi”, kaže on.

  Izvor: BIZlife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE