Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve kraljevske povlastice: Nema vozačku i pasoš, ne glasa, ima labudove…

  Novi britanski kralj Čarls Treći imaće različite povlastice, a među njima je i to što mu neće biti potrebni ni pasoš ni vozačka dozvola.

  On će takođe postati vlasnik svih labudova i jesetri na području Ujedinjenog Kraljevstva, što je jedna od pomalo neobičnih povlastica koje uživa britanski suveren.

  Kralj putuje bez identifikacionih isprava, pa tako za razliku od drugih članova kraljevske porodice, njemu ne treba ni pasoš jer se taj dokument izdaje građanima u njegovo ime.

  Iz istih razloga, šef britanske države privilegovan je i u upravljanju vozilom i jedini je građanin te države koji ne poseduje vozačku dozvolu, navode britanski mediji.

  Između ostalog, kralj takođe nikada ne ubacuje svoj glasački listić na biralištima – on mora biti potpuno neutralan u politici. Ne može ni da glasa niti da se kandiduje na izborima.

  S druge strane, monarh je taj koja otvara sazive parlamenta i potvrđuje premijera s kojim redovno razgovara.

  Monarh takođe ima pravo da dvaput slavi rođendan. Dvostruka rođendanska proslava nije ništa neuobičajeno u kraljevskoj porodici, pa se tako proslave obično organizuju na dan koji nije stvarni datum rođenja, posebno kada to nije leti, a takav je i slučaj novog kralja Čarlsa Trećeg koji je rođen 14. novembra 1948.

  Kralj ne vlada samo Britancima, pa su tako već nekoliko vekova labudovi širom njegove domovine zapravo vlasništvo britanskog monarha. Svake godine, stručne službe pažljivo prstenuju i popisuju labudove na Temzi, a reč je o tradiciji koja će se zaštititi.

  Marketinška dobit

  Britanski monarh takođe je vlasnik jesetri, delfina i kitova u vodama oko Ujedinjenog Kraljevstva.

  Tu je zatim i povlastica ali i čast, kao i izuzetna marketinška dobit koju na primer uživaju francuski šampanjac i bezalkoholno piće Šveps, kao i niz malih britanskih firmi čije marke imaju pravo da otisnu kraljevski grb na svojim proizvodima.

  Tako su Barberi, Jaguar, Lend Rover i Samsung neke od svetski poznatih marki koje takođe uživaju tu povlasticu.

  Kralj Čarls treći naslediće veliko bogatstvo

  Posle smrti majke, britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls (73) nasledio je tron ali i njeno privatno bogatstvo, kolosalno nasleđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasledstvo, što je privilegija rezervisana za naslednike kralja.

  Iako ništa ne obavezuje britanske monarhe da obelodane svoje privatne finansije, zna se da je Elizabeta bila na čelu ličnog bogatstva od 370 miliona funti 2022. godine, prema Sandej tajmsu, odnosno pet miliona više nego prethodne godine.

  Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državna su svojina. Međutim, zamak Balmoral, letovalište kraljevske porodice, i rezidencija Sandringem, gde kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine proslave, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasleđuje Čarls.

  Kraljica je takođe posedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrednosti od oko 100 miliona funti, prema navodima Tajmsa 2021. godine.

  Kraljičino bogatstvo dodaje se ličnom bogatstvu Čarlsa, procenjenom na 100 miliona dolara (87 miliona funti).

  Stručnjaci navode da je Elizabeta verovatno ostavila testament, i da će neke manje sume novca naslediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći deo bogatstva koji pripada Čarlsu.

  Izvor: Politika, Tanjug, Agencije

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE