Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivše britanske kolonije traže odštetu zbog ropstva

  Dolazak kralja Čarlsa na britanski tron obnovio je pozive političara i aktiviste iz bivših britanskih kolonija na Karibima da monarh više ne bude šef njihovih država i da Velika Britanija plati reparacije za robovski rad, prenosi Rojters.

  Premijer Jamajke rekao je da njegova zemlja žali zbog smrti kraljice Elizabete, dok je njegov kolega sa Antigve i Barbude naredio sa se zastave spuste na pola koplja do sahrane suverena.

  Postoje, međutim, sumnje i negodovanja zbog toga šta bi trebalo da bude uloga dalekog monarha u 21. veku.

  Početkom ove godine pojedini lideri Komonvelta izrazili su nezadovoljstvo na samitu u Ruandi zbog mogućeg Čarlsovog preuzimanja liderstva nad klubom od 56 nacija Komonvelta od kraljice Elizabete.

  U martu je i osmodnevni put prestolonaslednika Vilijama i njegove supruge Ketrin po Jamajci, Belizeu i Bahamima bio obeležen pozivima da se isplate reparacije i uputi izvinjenje za robovski rad.

  Kao što se menja uloga monarha, očekujemo da ovo može biti prilika da unapredimo razgovore o reparacijama u našem regionu, izjavio je predsedavajući Nacionalnog komiteta Bahama za reparacije Niambi Hal-Kembel.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE