Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sudija u Srbiji MANJE PLAĆEN od kolege u CG, BiH i Hrvatskoj

  Sudije u Srbiji manje zarađuju od kolega u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, iako je Forum sudija Srbije prethodnih meseci više puta apelovao na nadležne da povećaju zarade sudija pošto bi taj potez, kako su naveli, pozitivno uticao na nezavisnost pravosuđa.

  U Hrvatskoj su početkom godine sudije protestovale tražeći povećanje plata, a ministar pravosuđa Ivan Malenica je tada izjavio da su plate sudija u toj zemlji u poslednjih pet godina povećane dva puta i da se njihove mesečne zarade kreću u rasponu od 2.200 do 3.500 evra (260.000 – 410.000 dinara).

  Zakon o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama u BiH propisuje da su plate sudija od 3.800 do 4.800 konvertibilnih maraka (230.00 – 290.000 dinara).

  U Crnoj Gori su prošle godine povećane naknade sudija pa osnovna zarada najmanje plaćenog sudije sada iznosi 1.179 evra (oko 140.000 dinara).

  Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković mesečno prima platu sa dodacima koja iznosi 3.464 evra (oko 405.000 dinara).

  Kako je agenciji Beta rekao predsednik Upravnog odbora Foruma sudija Srbije Nebojša Đuričić, sudije prekršajnih sudova u Srbiji zarađuju oko 120.000 dinara mesečno, sudije osnovnih sudova oko 160.000, u višim sudova plate su oko 200.000, a u Vrhovnom sudu 230.000 dinara.

  Prema njegovim rečima, ti iznosi su skromni s obzirom na napor i vreme koje neko treba da uloži da bi stekao uslove da se bavi sudijskim poslom.

  Put Sudije – proces od skoro 10 godina

  „Da bi neko bio sudija mora da završi Pravni fakultet, zatim slede dve godine pripravničkog staža, a pripravnici u sudovima volontiraju. Nakon toga je potrebno položiti pravosudni ispit, a onda neko vreme radite kao saradnik u sudu. To zahteva da neko bude veliki entuzijasta pošto taj proces traje skoro 10 godina“, kazao je Đuričić.

  Ocenio je da je na sudijama „veliki teret donošenja odluka“ i da je važno da zato budu motivisani, dobro obučeni, stručni i posvećeni stalnom usavršavanju a za to je, kako je dodao, dobra zarada jedan od preduslova.

  „Forum sudija Srbije predložio je izmene Zakona o sudijama koje predviđaju da najniža sudijska zarada bude dvostruko veća od prosečne zarade u zemlji. To je standard Saveta Evrope“, naveo je Đuričić.

  Zakon o sudijama zabranjuje da se bavе javnim ili privatnim plaćenim poslovima, a nije dozvoljeno ni da pružaju pravne usluge ili daju pravne savete uz naknadu, pa je sudijska plata praktično njihov jedini izvor prihoda.

  Većina nezadovoljna materijalnim položajem

  Asistentkinja na Pravnom fakulteta u Beogradu Valerija Dabetić rekla je agenciji Beta da su dosadašnja empirijska istraživanja pokazala da većina sudija u Srbiji nije zadovoljna materijalnim položajem i uslovima rada u sudu.

  „Pod tim se ne misli samo na iznos plate, nego i na sudski budžet, način napredovanja, iznos penzije i drugo. Zadovoljstvo poslom, a posebno materijalnom naknadom, jedan je od preduslova veće motivisanosti zaposlenih, ali i garant dobre i odgovorne izvedbe radnih zadataka“, rekla je Dabetić.

  Dodala je da je nezavisno sudstvo „univerzalna vrednost, opšte dobro“ i da kao takvo koristi ne samo sudijama, već svim članovima društva.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milan Djokic

   O ne zaslužujete više. Moj predmet ste vukli osam godina. Plus ste dve i po godine potrošili izgubivši moj predmet. Kad ste ga nastavili i ovih osam godina... I zašto svako novo ročište nakon dva meseca? Može nakon dve ili tri sedmice pa i češće sigurno. Pošteno ste plaćeni kako i koliko radite. Kad je Zoran Đinđić ubijen imali ste po tri ročišta nedeljno na tom suđenju. Znači da možete kad hoćete. Zato BiH vam ja uveo i drugu smenu i plata po učinku. Ne bi bilo zastarevanja slučajeva a ako zastareo neke penale vi bi ste platili. Uvesti porotu u sve sudske procese i oni će odlučiti čija je krivica. Ako ste vi sve da platite.. Pa izvolite.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE