SUBVENCIJE za preduzetnike: Raspisan konkurs za 450 MILIONA RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  subvencije za preduzetnike

  SUBVENCIJE za preduzetnike: Raspisan konkurs za 450 MILIONA RSD

  Ministarstvo privrede objavilo je javne pozive za realizaciju tri projekta, odnosno programa za podršku razvoju preduzetništva kroz razvojne projekte u 2021. godini, za početnike u poslovanju i žene preduzetnice i mlade.

  Što se tiče programa – subvencije za preduzetnike – tj. podsticanja razvoja preduzetništva, za njegovu realizaciju je namenjeno 200 miliona dinara i to predstavlja namenska bespovratna sredstva-subvenciju, a opšti cilj Programa je podrška investicijama i podsticaj bržem privrednom razvoju.

  Specifični ciljevi konkursa

  • povećanje vrednosti i obima proizvodnje i prometa
  • podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja
  • podrška zapošljavanju
  • internacionalizacija poslovanja i uključivanje privrednih subjekata u lance dobavljača velikih sistema
  • podrška za investicije u izgradnju i proširenje proizvodnih kapaciteta
  • podsticanje inovativnosti
  • digitalizacije i primene novih tehnologija
  • jačanje konkurentnosti
  • podsticanje zaštite životne sredine

  Što se tiče namene, sredstva opredeljena Programom namenjena su za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala.

  Izuzetno, za privredne subjekte koji se bave informacionom tehnologijom i visokotehnološkim uslugama, sredstva mogu biti upotrebljena za poslovni prostor koji je namenjen za potrebe obavljanja delatnosti.

  Takođe mogu se iskoristiti za kupovinu novih ili polovnih (ne starijih od pet godina) mašina i opreme, uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje.

  Subvencije za preduzetnike – uslovi!

  Subvencije-za-preduzetnike

  Subvencije za preduzetnike

  Privredni subjekti koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti, a koji zadovolje uslove Programa, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti u skladu sa članom 11. Zakona o regionalnom razvoju.

  Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000 dinara za sve privredne subjekte.

  Što se tiče uslova, rok otpate je do deset godina u okviru koga je grejs period do jedne godine za pravna lica, a do osam godina u okviru koga je grejs period do jedne godine za preduzetnike.

  Kamatna stopa, uz primenu valutne klauzule je jedan odsto godišnje uz garanciju banke, a dva odsto  godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja.

  Pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda imaju preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti, a koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i koji imaju zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak.

  Javni poziv je otvoren dok se sredstva iz Programa ne utroše, najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

  Za preduzetnike početnike u poslovanju subvencije 150 miliona RSD

  Što se tiče Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike  u poslovanju u 2021. godini koji ministarstvo sprovodi u saradnji sa Fondom za razvoj, ukupna  raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju ovog programa su 150.000.000 dinara.

  Preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansiraće se iz kredita Fonda.

  Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

  Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 40 odsto vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti.

  Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine,  i kamatnom stopom od jedan  godišnje uz garanciju banke ili dva odsto  godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja,uz primenu valutne klauzule.

  Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara,  niti veći od 6.000.000 dinara za sve privredne subjekte.

  Za žene preduzetnice 100 miliona RSD

  Kada je reč o Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2021. godini ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju ovog programa opredeljeno je 100.000.000 dinara.

  Preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansiraće se takođe iz kredita Fonda.

  Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 35 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 45 odsto vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti.

  Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine,  a kamatna stopa od jedan  godišnje uz garanciju banke ili dva  godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja,uz primenu valutne klauzule.

  Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara,  niti veći od 6.000.000 dinara za sve privredne subjekte.

  Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog Programa obuhvataju kupovinu opreme/vozila (novog ili polovnog, ne starijeg od pet godina), tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000,00 dinara, operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE