Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FALI TI 1 PAPIR: Doktor za birokratiju napravio GENIJALNU IGRICU

  S obzirom na to da je mnogim ljudima pomogao da izađu iz čuvene situacije „fali ti jedan papir“ Milan Trbojević je pošteno zaradio i zaslužio titulu „doktora za birokratiju“, kako ga mnogi i nazivaju.

  On je knjigovođa i poreski savetnik, osnivač i vlasnik knjigovodstva „Knjiški moljac“ specijalizovanog za rad u IT sektoru i mali biznis i pokretač bloga FT1P (Fali ti jedan papir) na kojem obrađuje teme vezane za poresku stranu biznisa, a sebe zove kratko i jasno – sajber knjigovođom.

  Osim što se otisnuo u preduzetničke vode, Trbojević svakodnevno pomaže ljudima putem svojih videa u kojima objašnjava mnoštvo stvari vezanih za mali biznis i privatni sektor.

  Sa svojim saradnicima napravio je i društvenu igru FT1P koja je proistekla iz želje da ljudima na lak i jednostavan način objasni osnovne probleme sa kojima se svi preduzetnici susreću na početku i da prestanu da se plaše poreza.

  Želeo sam da napravim nešto što će preduzetnicima na lak način objasniti poreze i administracije i prva ideja je bila knjiga, međutim video sam da ovaj model edukacije kroz društvenu igru već funkcioniše u svetu i rešio sam da to ipak bude društvena igra kao koncept edukacije kroz igru. Mislim danas da uopšte nisam pogrešio pošto je igrica jedinstvena na ovim prostorima, postoji igrica NBS koja govori o monetarnom sistemu, postoje preduzetničke igrice, ali ne postoji igrica o porezima u Srbiji sigurno, a mislim ni u regionu“, kaže Trbojević za BIZLife portal.

   

  Igra je namenjena preduzetnicima kako postojećim, tako i budućim, a ono što je „doktora za birokratiju“ posebno iznenadilo je to što mnogi ovu igru igraju sa svojom decom. Kako kaže, to mu nije bila ideja, ali se ispostavilo da u praksi funkcioniše.

  „Nisam je tako zamislio, niti sam zamišljao to kao neko pomoćno nastavno sredstvo, ali sam dobio toliko poruka kako su deca oduševljena i pričaju samo PDV, porezi i slično. Opet se tu dogodilo kao kod komercijalne upotrebe da sam ja mislio jedno, a u praksi se dogodilo nešto drugo“, kaže Trbojević.

  Tvorac igre kaže da ona simulira stvaran život, jer postoje pitanja koja ukoliko znate odgovor vas vode polje napred i to je kao u stvarnom životu onaj koji zna taj ide napred, a ukoliko ne znate odgovor na pitanje idete polje nazad kao i u realnom poslovanju. Takođe, postoji i šaljivi deo gde ima raznih anegdota sa šaltera, koji donosi zabavni deo igri.

  Na karticama FT1P u igri naći ćete te bisere, ali na primer jedan od njih je „Došao sam da podignem rešenje. Ko Vam je rekao da se to ovde radi? Čitao sam u novinama pre 2 dana. Aha, e pa ti onda podigni to rešenje u novinama. :D“

  Društvena igra se može naručiti putem bloga FT1P, a Trbojević je preporučuje svima onima koji imaju strah od poreza i administracije.

  „Nije realno očekivati od jedne igre da će da Vas nauči apsolutno sve o porezima, ali ćete dobiti dosta korisnih informacija i zabaviti se sa druge strane. Ono što je bitno videćete da i drugi imaju slične problema gledajući to jest čitajući te anegdote koje su šaljivog karaktera, a sa druge strane učićete poreske propise, kaže kreator igre.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE