Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  subvencije za preduzeća

  Subvencije za preduzeća: Raspisan konkurs za 9 miliona EUR

  Fond za inovacionu delatnost Srbije objavio je novi javni poziv koji predviđa subvencije za preduzeća vredan devet miliona evra.

  Kome su namenjene subvencije za preduzeća?

  Dodela sredstava je deo zajedničkog ulaganja Srbije i EU kroz projekat „Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP“, čija ukupna vrednost iznosi 20 miliona evra.

  Predloge inovativnih projekata svi zainteresovani mogu dostaviti putem portala Fonda do 15. marta 2022. do 15 časova.

  Iz Fonda za inovacionu delatnost pozvali su inovativna preduzeća da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke privrede.

  Tri programa – od 80.000 EUR do 300.000 EUR

  Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koji razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra, maksimalno do 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci.

  Za ovaj program mogu se prijaviti i timovi, s tim da u slučaju da njihov projekat bude odobren za finansiranje, tim je u obavezi da osnuje preduzeće.

  Program sufinansiranja inovacija podržava mala i srednja preduzeća u razvoju novih proizvoda, usluga i tehnologija sa visokom dodatom vrednošću i podstiče da uspostave saradnje/partnerstva sa međunarodnim kompanijama/organizacijama. Pojedinačno po projektu se dodeljuje do 300.000 evra, maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60 odsto za srednja preduzeća. Projekti mogu trajati do 24 meseca.

  subvencije-za-preduzeća

  subvencije za preduzeća

  Program saradnje nauke i privrede ima za cilj da podstakne preduzeća iz privatnog sektora i javne naučno-istraživačke organizacije da formiraju konzorcijume i realizuju zajedničke razvojne projekte kako bi razvili nove proizvode i usluge, odnosno inovativne tehnologije, sa tržišnim potencijalom.

  Finansijska podrška se dodeljuje do 300.000 evra po projektu čime se pokriva maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60 procenata za srednja preduzeća. Projekti mogu trajati do 24 meseca.

  Donatori – država Srbije i EU

  Sredstva za realizaciju javnog poziva obezbeđena su zahvaljujući su udruženim sredstvima Republike Srbije i Evropske unije kroz pretpristupne fondove EU.

  U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu tim povodom održan je događaj „Srbija i Evropska unija za inovacije“ a prisutnima su se obratili predstavnici Vlade Srbije, institucija i diplomatskog kora.

  „Nauka i inovacije su ključne za konkurentnost i razvoj. Samo su nauka i inovacije tokom istorije civilizaciju gurale napred.  Zbog toga, Srbija kontinuirano radi unapređivanju sistema za nauku i istraživanje. Ovaj sistem je takav da, s jedne strane obezbeđuje egzistencijalnu izvesnost za naučnike, a s druge strane sama istraživanja se finansiraju posebno, putem dva državna fonda (Fonda za inovacionu delatnost i Fonda za nauku), kroz koje nastojimo da podržimo kvalitetne projekte koji će doprineti razvoju nauke, ali ne radi razvoje same nauke, već radi njene praktične primene u svakodnevnom životu,“ istakao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

  EU dala više od 250 mil. EUR do sada

  Od 2001. godine EU je izdvojila više od 250 miliona evra za projekte koji su imali za cilj poboljšanje i jačanje raznih sektora srpske privrede, naročito sektora malih i srednjih preduzeća, koji predstavlja izuzetno značajan sektor u procesu razvijanja tržišne privrede Srbije, kao i doprinosu procesu evropskih integracija Srbije.

  Ukupno je 41 milion evra dodeljen samo za finansiranje inovacija, nauke i tehnologije.

  Ambasador Emanuele Žiofre je ukazao na mogućnosti za mlade inovatore u Srbiji.

  „Finansirali smo 137 projekata u raznim sektorima i već smo rezervisali dodatna sredstva tako da će naša buduća izdvajanja skočiti na impresivnih 46,8 miliona evra za bespovratna sredstva za inovatore u Srbiji. Ovo lako može podrazumevati još 100 odobrenih grantova za inovatore iz Srbije. To je važno jer doprinosi transformisanju ekonomije u digitalnu ekonomiju zasnovanu na znanju. Ovo su važni faktori za kvalitetna radna mesta i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji, što je opet bitno za konkurentnost nacionalne ekonomije i društva“, naveo je.

  Za šest godina podržano više od 120 kompanija

  Direktorka Naučno tehnološkog parka Gordana Danilović Grković rekla je da je za šest godina rada kroz programe podržano više od 120 kompanija.

  Četiri firme predstavile su svoje proizvode koji su podržane kroz programe Fond zahvaljujući sredsvima iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja“.

  To su Beogradski startap Pirate Art koji pruža pristupačne estetske obloge za proteze, Beogradska IT firma Digital Mind koja je razvila je premijum platformu za onlajn izložbe i prodaju umetničkih dela, Suncokret iz Hajdukova proizvodi organske, veganske, bezglutenske krekere proizvedene po novoj formuli, a Zanus, mladi i entuzijastičnim tim inženjera iz Valjeva koji se bavi robotikom i hardverom, razvio je najsavremeniji robotski sistem za emitovanje za autonomne operacije za video produkciju.

  Evropska unija je ranije već finansirala 137 projekata u ovoj oblasti kroz programe podrške Fonda za inovacionu delatnost.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE