Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveća inflacija od 1992.: Nemačka dogurala do rasta cena od 6%

  Inflacija u Nemačkoj je prema prvim podacima za novembar dostigla šest odsto u odnosu na situaciju godinu dana ranije, i to je najviša stopa inflacije od 1992. godine.

  Obzirom na to da su Nemci tradicionalno osetljivi na rast cena zbog ranijih iskustava, u Nemačkoj to počinje da predstavlja ozbiljno političko pitanje pa se pojačava pritisak sindikata na rast plata, prenosi Jutarnji list.

  Prema potrošačkom indeksu cena koje je objavio nemački zavod za statistiku Destatis, nemačka inflacija u novembru dostigla je 5,2 posto.

  U Evropskoj centralnoj banci navode da je inflacija u evrozoni i dalje prolaznog karaktera pa u Nemačkoj očekuju usporavanje rasta cena već narednog meseca. Trenutno je inflacija u Evrozoni na 4,4 odsto – najviša je u poslednjih 13 godina i mnogo visa od ciljane inflacije Evropske centralne banke od dva odsto.

  Glavni motor inflacije u Nemačkoj bio je rast cena energije u ovom mesecu od 22 odsto.  Značajan doprinos dala je roba široke potrošnje s rastom od 5,2 posto, zatim hrana sa skokom cena od 4,5 posto.

  Nemačka nije usamljeni slučaj. U Belgiji su cene u novembru porasle 5,6 posto, kao i u Španiji.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE