Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dolar, SAD

  Stručnjak otkriva KUDA nas vodi ekstremno JAK DOLAR

  Evro ima najnižu vrednost u poslednjih 20 godina otkako postoji. U odnosu na dolar na vrednosti su izgubili i japanski jen i kineski juan.

  Nenad Gujaničič, glavni broker društva Momentum Sekjuritis ne savetuje građanima da se bave, kako je rekao – valutnim kombinacijama.

  „Treba da vodimo računa o zdravlju naših finansija – i na ličnom i na republičkom nivou“, poručuje Gujaničić dodajući da će prvi meseci zime biti odlučujući za kretanje vrednosti zajedničke evropske valute.

  „Pitanje pada evra na najniže nivoe otkako je uveden možemo bolje formulisati kao kao jačanje dolara. Jer, ne pada samo evro – pada i japanski jen, slabi i kineski juan i to su dešavanja koja svakako ne mogu dobro da se završe. Jer, ekstremno jak dolar uvek je dovodio do velikih kriza. Čak ne možemo da kažemo ni da američka privreda ima korist od jakog dolara, jer su su njihove velike kompanije uglavnom multinacionalne i zbog jakog dolara imaju niže prihode i svaka će imati pritisak na profitabilnost“, ukazuje Nenad Gujaničić za N1.

  Kada je reč o investicijama, ako napravimo paralelu između domaćih privatnih i stranih investicija – situacija je takva, kaže, da strane dominiraju.

  „To znači da će se, u uslovima krize, strane investicije povući. Domaći kapitalisti zatvore firmu baš kada moraju, a strani kapitalisti će na prvi talas krize povlačiti ulaganja“, objašnjava Gujaničić.

  Tek, kaže, treba da vidimo koja će biti dubina krize.

  „Svedoci smo da berze padaju u proseku 20, 30 odsto od početka godine. I to ne može da prođe bez krize. Videćemo kolike. Aktuelne prognoze govore da će evro zona rasti po minimalnoj stopi – tek nešto iznad nula odsto, pod uslovom da se ne zaoštri situacija. Ne znamo kuda će da vodi rat, kako će energetska kriza da se okonča. Imamo prognoze o našem privrednom rastu, ali ako bude veća kriza u evro zoni to će se teško ostvariti“, navodi Gujaničić.

  Kada je reč o valutnim „kombinacijama“, Nenad Gujaničić savetuje da građani ne bi trebalo u to da se upuštaju.

  Ne možemo da utičemo na odnos evro-dolar

  „Vidite šta su s početka godine govorili stručnjaci – malo je onih koji su pogodili. Kao zemlja ne možemo da utičemo mnogo na inflaciju koja je uvezena, ne možemo da utičemo na odnos evra i dolara. Treba da vodimo računa o zdravlju naših finansija – na ličnom i republičkom nivou. Mi smo očas posla pretrčali put od stope zaduživanja od jedan, dva odsto do šest odsto, možda čak i više. U tom nekom smislu je negativna situacija“, navodi.

  To, kaže, pokazuje da ovo prethodno zaduživanje nije bio rezultat toga što smo mi super dobri, već rezultat nekih globalnih uslova.

  „U kom smeru će ići evro zona u narednom periodu – odgovor na to pitanje daće prvi meseci zime, ako tu ne dođe do baš velikog velikog energetskog kolapsa. A, ako bude masovnog zatvaranja kompanija zbog nemogućnosti da izdrže visoke troškove i ne budu imali dovoljno energenata, uslediće pesimistički scenario. On trenutno ne izgleda mnogo verovatan, ako je sudeći po izjavama evropskih političara. E, sad, koliko im je verovati – pitanje je. Na kraju krajeva, mi svi Nemačku držimo kao uzor za disciplinovano vođenje ekonomije – a  vidite kako su potpali pod energetsku zavisnost i donosili pogrešne odluke. Oni zasada govore da taj scenario nije moguć, tržišta im za sada veruju, nisu ukalkulisani ti neki najpesimističniji scenariji – nadajmo se da će tako i ostati“, poručio je Nenad Gujaničić.

  Gujaničić o slučaju GameStop: Utopijske floskule ili ozloglašeni – svima je cilj PROFIT

  Izvor: N1

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE