Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mleko, Harvardska dijeta (Unsplash)

  Vlada UKINULA OGRANIČENJE cene mleka, skuplji šećer i piletina

  Vlada Srbije ukinula je danas ograničenje cene mleka sa 2,8 odsto masti i utvrdila novu maksimalnu cenu kristal šećera od 109,99 dinara po kilogramu, kao i svežeg pilećeg mesa od 319 dinara po kilogramu.

  Cena mleka u maloprodaji je bila ograničena na 120 dinara, šećera na 102,99 dinara, a piletine 299,99 dinara. Zabrana izvoza mleka i mlečnih prizvoda produžena je do 31. oktobra, a ukinuta zabrana izvoza dizela. Uredba o zabrani izvoza goriva produžena je do 31. oktobra.

  Vlada je propisala da marža na sva mleka bude 10 odsto. Cene ulja, brašna i svinjskog mesa ostaju iste.

  Meso, hrana, namirnice (Unplash)

  U saopštenju Vlade je navedeno da poskupljenje šećera i piletine neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

  Kako je objašnjeno, cena belog kristal šećera je korigovana zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja.

  „Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba. Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa“, ističe se u saopštenju.

  Zabrana izvoza mleka

  Produženje zabrane izvoza mleka i proizvoda od mleka, kako je ocenjeno, sprečiće moguću štetu po privredu i građane, a takođe će sprečiti nestašice usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

  Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do 31. oktobra.

  hrana

  (Hrana) Pixabay

  Odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti, navela je Vlada u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay/Unplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE