Stručnjak: DELTA SOJ preuzima primat u Srbiji, jedan oboleli zarazi OSMORO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stručnjak: DELTA SOJ preuzima primat u Srbiji, jedan oboleli zarazi OSMORO

  Delta soj preuzima primat na globalnom nivou, pa i u Srbiji. Na početku pandemije jedna osoba je mogla da zarazi dve, sada je delta soj doveo do toga da jedan čovek može da zarazi osam do devet ljudi, navodi za RTS dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

  Begović je navela da je delta soj jako brzo ušao u populaciju i istisnuo sve dosadašnje sojeve.

  “Delta soj je počeo da preuzima primat u svim zemljama, na globalnom nivou preko 50 odsto slučajeva, sada i mnogo više pripada delta soju. Jako je brzo ušao u populaciju i istisnuo sve dosadašnje sojeve. Ono što je njegova glavna razlika u odnosu na dosadašnje sojeve je činjenica da se strašno brzo širi. Na početku pandemije jedna osoba je mogla da zarazi dve, sada je delta soj doveo do toga da jedan čovek može da zarazi osam do devet ljudi”, objašnjava Begovićeva.

  Navodi da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji očekivana jer se, kako kaže, nalazimo u pandemiji koja traje, koja je vrlo intenzivna i koja će trajati.

  “Imam osećaj da su ovog leta svi odahnuli, oni koji su vakcinisani rekli su – sad možemo sebi da damo oduška, oni koji nisu vakcinisani takođe su sebi dali oduška. Mi smo možda ranije krenuli na more, ranije su krenule žurke, toplo vreme je krenulo već u junu. Ljudi su izašli na ulice, dosta njih je skinulo masku, dosta njih se opustilo u svom ponašanju, a pojavio se soj koji je jako agresivan, u smislu da se jako brzo širi. Sada imamo jednu jako lošu situaciju i izgleda da su mladi došli na udar”, ističe Begovićeva.

  Na pitanje šta je karakteristično za delta soj osim toga da se brzo širi, gošća Beogradske hronike navodi da su to simptomi koje ranije na početku pandemije nisu ukazivali na kovid 19.

  “Za delta soj curenje nosa je normalna stvar, sećam se u početku pandemije apsolutno nikome nije curio nos, svima je naprotiv bio zapušen. Sad se curenje nosa pojavilo kao simptom korone. Tako da se virus verovatno malo menja u simptomima, ali velika razlika jeste da se izuzetno brzo širi”, objašnjava Begovićeva.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE