Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Profesor Veličković sa Harvarda: Južna Afrika podarila svetu NOVI SOJ koronavirusa

  Južnoafrički naučnici otkrili su novi soj koronavirusa s više mutacija, ali tek treba da odrede da li je zaraznija ili otporna na imunitet stečen vakcinisanjem ili prethodnom zarazom.

  Ovim povodom oglasio se profesor na Harvardu i zdravstveni ekspert Vladica Veličković.

  On je na svom Fejsbuk profilu objasnio gde se pojavljuju novi sojevi virusa.

  „Po pravilu novi sojevi virusa pojavljivali su se u regionima gde je epidemija bez dobre kontrole, a broj vakcinisanih nizak. To je recept koji daje dovoljno prostora virusu da „isproba“ svaku moguću konfiguraciju, i istovremeno povećava rizik da se taj soj proširi kroz populaciju“, napisao je on.

  Kako je dodao, na taj način je Južno-afrička republika koja ima ispod 10 odsto potpuno vakcinisanih, „darovala“ svetu novi soj C.12.

  „Ovaj soj ima potencijal da „zaobiđe“ protekciju od vakcina, sličan Delti po kontagioznosti, i ima još jednu „super“ osobinu mutira duplo brže od svih sojeva koje smo do sada videli. Iskoristite priliku da se zahvalite anti-vaxerima na novoj čorbi koju su nam zakuvali“, istakao je Veličković.

  Inače, nova varijanta virusa dosad se proširila na većinu južnoafričkih provincija i još sedam zemalja u Africi, Evropi, Aziji i Okeaniji, navodi se u istraživanju koje čeka recenziju.

  Ova varijanta otkrivena je u maju, a sadrži brojne mutacije povezane s drugim varijantama uz povećanu transmisiju i smanjenu osetljivost na neutralizirajuća antititela, ali one se javljaju u različitoj kombinaciji i naučnici još uvek nisu sigurni kako utiču na ponašanje virusa.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE