Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stručnjacima „miriše“ na pranje novca: 80 odsto stanova plaćeno kešom

  Ogroman procenat stambenih jedinica poslednjih godina plaćan je gotovinom, piše nedeljnik „Vreme“, ističući upozorenje stručnjaka da to ukazuje na pranje novca.

  List, pozivajući se na različite statitičke podatke, navodi da je prema jednim izvorima čak 88 odsto nekretnina plaćan kešom, a ostatak kreditnim zaduženjima, dok drugi izvori ukazuju da je odnos 80:20 odsto u korist kupovine za gotovinu.

  Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor ekonomije, Božo Drašković, ukazao je da se „poreklo novca kojim fizička lica kupuju nekretnine ne utvrđuje“.

  On je za „Vreme“ rekao da deo gotovine koja se ulaže u nekretnine ima legalno poreklo od isplaćene dobiti, prodaje drugih nekretnina ili prodaje nekretnina na pravcima gradnje infrastrukturnih objekata ili zaradom od rada u inostranstvu.

  Drašković, međutim, ukazuje na mogućnost da je drugi deo „kumuliran iz nelegalnih poslova, kriminala ili izbegavanja plaćanja poreza“.

  „Vreme“ piše da je, osim u korupciji i pljački državnih resursa, veliki problem i u tome što se Srbija „dobrim delom upravo izdržava od građevinsko-investitorske industrije, ako se ne računa enormno i kontinuirano zaduživanje u inostranstvu“.

  Beograd ŠESTI NAJSKUPLJI grad po cenama nekretnina u odnosu na PRIMANJA

   

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE