Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene nekretnina

  Beograd ŠESTI NAJSKUPLJI grad po cenama nekretnina u odnosu na PRIMANJA

  Cene nekretnine u Beogradu paprene

  Beograd se nalazi na šestom mestu na listi najskupljih gradova u Evropi po cenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, objavljeno je na sajtu Numbeo koji važi za najveću svetsku bazu podataka o životnim troškovima, kao i o kvalitetu života.

  Pored srpske prestonice, na listi kao prvorangirani završio je i Dubrovnik, koji od svih gradova u Evropi, sudeći po ovim podacima, ima najskuplje nekretnine u odnosu na visinu prihoda.

  cene nekretnina

  Screenshot (Numbeo)

  Među prvih deset su i dva grada u Rusiji, Sankt Peterburg i Moskva, drugi i četvrti. Na trećem mestu je Pariz, a nakon šestorangiranog Beograda su Lisabon, zatim Milano, Split i Tirana.

  Novi Sad je takođe visoko rangiran kada je ova lista u pitanju, nalazi se na 19. mestu, dok je Niš na 44. mestu.

  Od gradova u regionu visoko je rangirana Banja Luka, koja je na 40. mestu, Zagreb je na 42. mestu. Skoplje se nalazi na 26. mestu.

  Cene nekretnina: Najskuplji kvadrat prodat u Beogradu – 10.000 EUR

  Kada je u pitanju Beograd, njegova visoka pozija na ovoj listi i cene nekretnina, podsetićemo da je najskuplji kvadrat u Srbiji prodat za 9.545 evra. U pitanju je stan na lokaciji Beograd na vodi, opština Savski venac. Kako su pokazali podaci Republičkog geodetskog zavoda, u pitaju je bio stan od 97 kvadrata, što znači da je stan plaćen oko 925.000 evra.

  Кada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu je 4.902 evra plaćena za stan na beogradskoj opštini Stari Grad, površine 66 kvadrata.

  Кoličina novca u prometu nepokretnosti u Gradu Beogradu u prvoj polovini 2022. godine iznosila je 1,9 milijardi evra, gde prednjače opštine Savski venac sa 396,6 miliona evra i Novi Beograd sa 343,7 miliona evra.

  Prosečna cena kvadrata u Beogradu prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda(RGZ) za drugi kvartal tekuće godine iznosi 2.304 evra.

  cene nekretnine

  A kolike su nam prosečne plate?

  Takođe, da podsetimo, ovako visoke cene nekretnina zabeležene su u gradu gde je prosečna plata oko 92.000 dinara, prema poslednjim podacima RZS-a. Podatke o tome koliko je medijalna plata u Beogradu nismo našli, ali s obzirom na to kolika je medijalna plata na republičkom nivou, pretpostavka je da i Beograd prati sličan trend.

  Inače, prosečna plata na nivou cele zemlje je 73.000, a medijalna je 56.000. To znači da 50 odsto zaposlenih prima manje od 56.000 dinara.

  Sudeći po cenama nekretnina i platama, jasno je da u Srbiji građani do svog krova nad glavom dolaze teško, a u poslednje vreme, sa velikim prilivom Rusa usled sukoba u Ukrajini, cene nekretnina znatno su porasle, te se, kako predviđaju stručnjaci, očekuje da će u narednom periodu ova situacija biti još teža.

  Skuplje i do 50 odsto: Rusi koji beže u Srbiju „naduvali“ kirije

  Izvor: BIZlife

  Foto: Screenshot, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE