Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svinja

  Stočari: Skupa hrana gasi farme svinja, meso će biti sve skuplje

  Suša i poskupljenje stočne hrane u Srbiji prisiljavaju stočare da gase farme svinja, pa će cena mesa u maloprodaji rasti, uprkos tome što ga industrija uvozi za prerađevine, a veliki inostrani trgovački lanci i gotove mesne proizvode, rekli su proizvođači za Betu.

  Vlasnik farme tovljenika u Laćarku kod Sremske Mitrovice Bora Šuljmanac rekao je da u toj grani poljoprivrede nikad nije bilo gore i da zarade nema ili je minimalna iako rastu cene mesa u maloprodaji.

  Da bi sprečila poskupljenje država je krajem prošle godine zamrzla cenu svinjskog buta, na maksimalno 650 dinara po kilogramu.

  Godišnje utovim oko 5.000 svinja i jedva pokrijem troškove ishrane, a ni to ne bih uspeo da se ne bavim i ratarstvom i proizvodim žitarice zbog čega ne kupujem skupu hranu, ali je zarada, opet nula, rekao je Šuljmanac.

  Dodao je da je kilogram žive vage tovljenika od 190 do 210 dinara i da se meso, čim cena malo poraste, uvozi i smanjuje tražnja i tada pojeftini živa stoka, a „posledica takvog stanja na tržištu je da se uništava domaće svinjarstvo i ubrzano smanjuje stočni fond“.

  On je rekao da su nekada poizvođači i klaničari delili zaradu od prodaje mesa, a da sada klaničari legalno prisvajaju zaradu i proizvođača, dižući maloprodajne cene i ucenjujući proizvođače otkupnim cenama.

  Ocenio je da se oko 40% mesa za domaće potrebe uveze, da ga uvoze čak i velike industrije mesa koje više u svojim pogonima, kao ranije, ne zakolju ni jednu svinju. Domaća proizvodnja, kako je rekao, zadovoljava tek 60% potrošnje.

  Nezapamćeno u skorijoj istoriji

  Predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević rekao je da će ovih dana stočari, ratari, proizvođači mleka i predstavnici ostalih grana poljoprivrede održati sastanak na kome će ukazati na brojne probleme u poljoprivredi.

  A problemi su, kako je rekao, od nekontrolisanog uvoza mesa i žive stoke, opasnosti od izvoza žitarica i njihovog poskupljenja na domaćem tržištu, do komplikacija zbog ograničenog točenja goriva do 60 litara u kanistere.

  Proizvođačima svinja koji kupuju hranu ne isplati se više ta proizvodnja i zatvaraju se i velike farme u okolini Kraljeva, rekao je Milićević i dodao da je zbog prevelike suše izgorela i trava i da u maju stočari nisu mogli da napasaju stoku što nije zapamćeno u skorijoj istoriji.

  Suvlasnik kompanije Matijević Bojan Matijević ocenio je da domaću proizvodnju svinja najviše uništava uvoz gotovih proizvoda preko trgovačkih lanaca.

  Meso

  Meso

  Smanjenje domaće proizvodnje će, prema negovim rečima, uticati na rast cena u maloprodaji iako je potrošnja mesa po glavi stanovnika poslednjih godinu-dve dana opala oko 20 odsto.

  Meso, svinjsko, pileće i juneće je u poslednjih godinu dana u maloprodaji poskupelo 30%, uprkos padu potrošnje. Potrošači su smanjili kupovinu jer im je pala kupovna moć pošto plate nisu porasle 30%, rekao je Matijević.

  Dodao je da ni klaničari nemaju veliku zaradu jer su pritisnuti velikim brojem dažbina, od naknada za firmarine do plata zaposlenih.

  Teško je poslovati, a nije lako ni ugasiti proizvodnju i dati otkaz radnicima jer u našoj kompaniji u mesnoj industriji radi 1.800 ljudi, rekao je Matijević.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE