Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropski parlament oprezan prema „Otvorenom Balkanu“

  Članovi Evropskog parlamenta izrazili su oprez prema inicijativi Otvoreni Balkan koja, kako je rečeno, ne obuhvata svih šest zemalja regiona.

  Ovo se navodi u usaglašenom tekstu izveštaja o BiH, koji će Evropski parlament usvojiti 14. juna.

  U dokumentu se naglašava se potreba da svi programi regionalne ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu uključuju i budu prihvatljivi za svih šest zemalja, uspostavljajući saradnju na ravnopravnoj osnovi, uz jačanje daljnjeg usklađivanja sa standardima i pravnom stečevinom EU.

  U tom kontekstu, izražava se „oprez prema inicijativi Otvoreni Balkan“, koja ne obuhvata svih šest zemalja, uz uverenje da bi trebalo da se temelji na pravilima EU i doprinese procesima evropskih integracija.

  Trebalo bi istaći da je prvobitna inicijativa zasnivana na Berlinskom procesu koji je trebao uvezivati zemlje Zapadnog Balkana pod mentorstvo EU, ali je u međuvremenu izneta ideja tzv. Otvorenog Balkana.

  Za sada su ovoj inicijativi pristupile Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

  Inače, u Ohridu je zvanično otvoren samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan, kojem prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Dritan Abazović i Zoran Tegeltija.

  Abazović i Tegeltija ovde prisustvuju kao gosti. Na zvaničnom otvaranju samita, pored regionalih zvaničnika, obratio se evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

  Inicijativu je podržao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar koji je kazao da ovakve aktivnosti približavaju region Evropskoj uniji i promovišu stabilnost. Eskobar smatra da je neophodno da inicijativa bude otvorena za sve i da mora uključivati „svih šest zemalja na jednakom nivou“.

  Izvor: Klix

  Foto: Ministarstvo finansija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE