Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Wizz Air i Airbus uspostavili saradnju o aviooperacijama koji će koristiti hidrogen kao pogonsko gorivo

  Wizz Air, evropska ultra-niskotarifna aviokompanija sa najvećom stopom rasta i jedna od najodrživijih potpisala je Memorandum o razumevanju sa kompanijom Airbus koji se odnosi na istraživanje potencijala aviooperacija koje će korisiti hidrogen kao pogonsko gorivo.

  Saradnja znači da će WizzAir analizirati potencijal izuzetno efikasnih, ultra-niskobužetnih aviooperacija na hidrogen. To će omogućiti WizzAir-u mnogo dublje razumevanje za funkcionisanje aviona na hidrogen bez emisije ugljen-dioksida i način na koji bi takvo funkcionisanje moglo pozitivno uticati na budući poslovni model ove aviokompanije.

  Cilj ovog memoranduma o razumevanju jeste da se prepoznaju operativne i infrastrukturne mogućnosti i izazovi aviona koji koristi hidrogen kao gorivo. Obe strane će ostvariti saradnju s ciljem da razviju dublje razumevanje sledećih stavki:

  • Evolucija globalnog ekosistema hidrogena iz perspektive društva, regulativa, cena energije i infrastrukture hidrogena
  • Uticaj aviona na hidrogen na flotu WizzAira, operacije i infrastrukturu, uključujući mrežu, raspored letenja, baze na zemlji i aerodrome imajuću u vidu specifične osobine aviona kao što su domet i vreme potrebno za dopunu goriva.

  Johan Ajdhagen (Johan Eidhagen), direktor ljudskih resursa i primenu ESG kriterijuma u WizzAiru rekao je sledeće:   „U WizzAiru, mi ne odustajem od naših ambicija i strategije rasta da ispunimo obećanje da putovanje učinimo pristupačno svima dok pružamo izuzetno korisničko iskustvo tokom letenja jednom od najmlađih i najzelenijih flota u Evropi. Verujemo da se rast i održivost međusobno ne isključuju pa tako nove i vodeće tehnologije utiru put ka održivijem putovanju avionima. Ovaj dogovor od velikog značaja sa Airbusom unaprediće održivost avijacije širom planete razvojem ultraefikasnih operacija i poslovnih modela budućnosti. Ne krijemo naše oduševljenje i radujemo se početku saradnje.“

  Glen Levelin (Glenn Llewellyn), potpredsednik Airbasa zadužen za avione sa nultom emisijom istakao je: „Rad sa našim korisnicima od največe je važnosti za razvoj klimatski neutralnog aviona bez emisije štetnih gasova do 2035. Veoma nam je drago što smo sa WizzAirom dogovorili saradnju na istraživanju koje je u toku i razvoju s ciljem zadovoljenja potreba za avionske operacije koje koriste hidrogen kao pogonsko gorivo  i avionski ekosistem ove vrste. Razumevanje performansi flote aviona i mreže nam omogućavaju da bolje definišemo karakteristike arhitekture koje će imati budući avion sa nultom emisijom kao i uticaj na aerodrome, podršku na zemlji i mrežu ruta.“

  Memorandum o razumevanju zasnovan je na poziciji WizzAira kao ekološki najefikasnijeg izbora za putovanje avionom i kampanje održivosti ove kompanije pod nazivom „Fly the Greenest“ (Letite najzelenijom opcijom)  koja podstiče putnike da donesu ispravnu odluku kada biraju letove. Cilj ove kampanje jeste podizanje svesti o radu kompanije WIZZ kao jedne od najmlađih i najefikasnijih flota na svetu. Letovi kompanije  WIZZ emituju najniži CO₂ po putniku na svaki pređeni kilometar u odnosu na sve druge aviokompanije a kada bi svaka aviokompanija bila efikasna kao WizzAir,  emisije CO2 aviokompanija u Evropi smanjile bi se za 34%

  U novembru 2021. Wizz Air je potpisao ugovor sa Airbusom o kupovini još 102 aviona A321, uključujući 75 A321neo i 27 Airbus A321XLR. Porudžbina je dobila saglasnost velikog broja akcionara na vanrednoj skupštini održanoj 22. februara 2022. godine.

  Uz novu porudžbinu, Wizz Air čeka na isporuku i 34 aviona A320neo, 240 A321neo i 47 A321XLR, plus dodatnu porudžbinu za 15 A321neo i prava na kupovinu 75 A321neo. To predstavlja ukupno 411 aviona.

  O kompaniji Wizz Air

  Wizz Air, evropska niskotarifna avio-kompanija sa najvećom stopom rasta, ima flotu od 154 aviona tipa Airbus A320 i A321. Tim posvećenih profesionalaca u oblasti vazduhoplovstva nudi kvalitetnu uslugu po veoma niskim cenama karata, što je Wizz Air učinilo omiljenim izborom 40 miliona putnika zaključno sa 31. martom 2020. godine. Wizz Air je član Londonske berze pod oznakom WIZZ. Kompanija je nedavno ušla među deset najbezbednijih avio-kompanija na svetu po izboru airlineratings.com, jedine svetske rejting agencije u oblasti bezbednosti i proizvoda i osvojila Nagradu za najbolju avio-kompaniju u 2020. godini koju dodeljuje ATW i koja predstavlja najviše priznanje za jednu avio-kompaniju ili pojedinca

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE