Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stiže novac od EU za gasno povezivanje sa Bugarskom

  Srbija bi posle više od deceniju čekanja mogla da do kraja ove godine dobije novac od Evropske unije za gasno povezivanje s Bugarskom. To je važno za nas, ako se zna da bi Rusija od 2019. godine mogla da prekine isporuke gasa preko Ukrajine, što je Srbiji za sada jedini pravac snabdevanja.

  Aleksandar Antić, ministar energetike, kaže da se ova vlada izborila za veće učešće Evropske unije kroz IPA fondove za 2017. i očekuje da u decembru Srbija dobije 49,6 miliona evra kao grant za podršku projektu interkonekcije Bugarska-Srbija koji je prepoznat kao projekat od zajedničkog interesa za EU.

  „Ovaj projekat se u mandatu ove i prethodne vlade realizuje u nivou najviših prioriteta. Pre nego što smo počeli time da se bavimo govorilo se o malom doprinosu EU za njegovu realizaciju. Pretpostavljam da je to bio ključni problem, jer taj projekat zaslužuje daleko veću podršku i kad je srpska deonica u pitanju rekao je Antić drutog dana 17. ekonomskog samita u Beogradu. Dva projekta su rangirana kao prioriteti: interkonekcija Grčka-Bugarska i gasna veza BugarskaSrbija. Oni moraju da se realizuju u dinamici sa projektom južni gasni koridor i izgradnjom terminala za tečni prirodni gas. U svakom drugom slučaju to bi bile samo cevi kroz koje ne bi imalo šta da poteče“, objasnio je Antić.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE