Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Soroš kupuje slovenačku kompaniju?

  Bankarski poverioci slovenačke grupe Tuš ekskluzivno pregovaraju o prodaji Engrotuša s fondom Quantum Strategic Partners kojima upravlja svetski poznati investitor i milijarder Džordž Soroš (George Soros). Prema informacija portala Siol.net, kako prenosi Poslovni list, grupa banaka koja drži više od polovine potraživanja, dopustila je Sorošu dubinsku analizu poslovanja grupe Tuš, koja je u toku. Quantum Strategic Partners je privatna investiciona kompanija koja od 2011. godine posluje isključivo novcem Sorošove porodice. Njen je najpoznatiji član Džordž, jedan od najznačajnijih svetskih investitora, čija se imovina procenjuje na nešto više od 25 milijardi dolara.

  Njegov Fond za otvoreno društvo u poslednjih 40 godina u razne humanitarne, obrazovne i druge projekte širom sveta uložio je oko 11 milijardi dolara, zbog čega je Soroš poslednjih nekoliko godina često na meti žestokih kritika, posebno iz redova nove evropske desnice, objašnjava Siol.net. Fond Quantum Strategic Partners prošle godine uložio je više od 300 miliona dolara u američki SolarCity proizvođača solarnih panela, kojeg je kasnije kupio Tesla Motors.

  Konzorcijum banaka poverilaca vodi Nova Ljubljanska banke (NLB), a među najvećim poveriocima Engrotuša su i Abanka, SID banka, Gorenjska banka i Heta (loša banka bivše Hypo banke). U poslednjih nekoliko meseci nekoliko zainteresovanih ponuđača provelo je dubinski pregled poslovanja grupe Tuš, dok je više od 15 investitora dostavilo neobavezujuće ponude. U julu je Siol.net objavio je da je u trci za kupovinu 300 miliona evra vrednih potraživanja prema Tušu ostao samo engleski finansijski fond Annacap Financial Partners, specijalizovan za ulaganja u finansijski sektor. Za kompaniju je ponudio oko 90 miliona evra, što bi značilo da će otkupiti potraživanja sa 60% popusta, ali su neke banke odbile ponudu.

  Trgovački lanac „Tuš holding“ prodao je 2011.godine svih svojih šest supermarketa u Srbiji kompaniji „Idea“, koja je u vlasništvu hrvatskog Agrokora.

  Izvor: Siol.sl, Poslovni.hr, BIZLife

  Foto: Tus promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE