Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stiže nova rata duga na naplatu: Za Titov kredit dajemo 22 miliona EUR

  Građani Srbije plaćaće Titove dugove još tačno 21 godinu, a već sledeće nedelje na naplatu stiže više od 20 miliona evra.

  Sledećeg utorka, 15. decembra, na naplatu dospeva 22,14 miliona evra. Od toga je čak 4 miliona evra kamata, ao 17,8 miliona glavnica.

  Poslednje rate kredita koje je „stara Jugoslavija“ uzimala sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh veći je od 1,7 milijardi evra.

  Dakle, oni koji se sećaju vremena kada su odobravani zajmovi mogli bi u vreme njihove otplate uveliko da budu u penziji, piše Blic.

  Tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba dobili smo na zajam 3,8 milijardi dolara, a od Londonskog 2,2 milijarde. Tokom prethodnih godina u proseku smo vraćali po 250 miliona evra starih kredita, prošle godine oko 230 miliona, a ove godine još više.

  Danas najviše dugujemo Pariskom klubu – 1,09 milijardi evra kod koga smo se kao republika pre četiri decenije zadužili za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra), odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još nekoliko decenija otplaćivati i Kini i Kuvajtu.

  U Ministarstvu finansija više puta su navodili da Srbija uredno otplaćuje svoje obaveze i kredite, kako po pitanju finansiranja kapitalnih investicija i infrastrukture, tako i dugove nastalih u prethodnim decenijama.

  Prošle godine isplatili smo dug prema Londonskom klubu od 170 miliona dolara. Potpisan je i ugovor o regulisanju duga sa Republikom Češkom koji potiče iz perioda klirinškog načina plaćanja, a radi se i na servisiranju duga prema Libiji od oko 44 miliona evra.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE