Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fiskalni savet za restrukturiranje Er Srbije, Mali kaže da su opsednuti

  Stav Fiskalnog saveta je da nacionalnog avio-prevoznika Er Srbiju treba restrukturirati, a ne terati u stečaj, ali je presudno da se javno i tačno utvrdi stanje u toj kompaniji i da ona ubuduće posluje transparentno, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

  Petrović je na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava ocenio da Fiskalni savet, kao i šira javnost, može samo da nagađa koliko će novca poreskih obveznika biti izdvojeno za pomoć Er Srbiji i da je procena Saveta da će ona u 2020. i 2021. godini iznositi 200 miliona evra.

  Naša procena je da je za manje od 50 odsto tih troškova uzrok pandemija. Od 2015. godine Er Srbija je iskazivala knjigovodstvenu dobit, ali kada se isključe dotacije države, vidi se da je beležila gubitak i da se zaduživala i to dva puta po 50 miliona evra kod Etihad Partnersa u ovoj i sledećoj godini, plus 20 miliona evra za troškove transakcija, po visokoj kamati od 7 odsto“, upozorio je Petrović.

  On je ocenio da se iz rebalansa budžeta za 2020. i predloga budžeta za 2021. može zaključiti da će država isplatiti dugovanja Er Srbije i to po svemu sudeći po modelu kakav je nekada primenjivan za Srbijagas, odnosno da država preuzme dugove pa ih potom godinama isplaćuje.

  Petrović je poručio da je stav Fiskalnog saveta da Er Srbiju treba restrukturirati, a ne terati u stečaj, ali da je preduslov za to da se utvrdi kakva je uloga strateškog partnera Etihada, kao i da Er Srbija ubuduće transparentno posluje.

  Er Srbija ne objavljuje finansijski izveštaj na svom sajtu, za razliku od ogromne većine avio-kompanija u svetu. Ukoliko dobije novac od države i poreskih obveznika, njeno poslovanje treba da bude transparentno“, naglasio je Petrović.

  Mali: Fiskalni savet u izveštaju pomenuo Er Srbiju 80 puta

  „Fiskalni savet je u svom izveštaju o predlogu budžeta za 2021. godinu Er Srbiju pomenuo 80 puta – takav je nivo opsednutosti jednom kompanijom koja ne predstavlja fiskalni rizik„, rekao je ministar finansija Siniša Mali i najavio da će do kraja godine biti usvojen plan restrukturiranja nacionalnog avio-prevoznika.

  Mali je na sednici skupštinskog Odbora za finansije poručio da Srbija, kada je reč o nacionalnom avio-prevozniku, nije uradila ništa više ili manje od onoga što je predviđeno ugovorom, koji je, kako je naveo, javan i objavljen na portalu Vlade.

  Na poruku predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da Er Srbiju treba restrukturirati, a ne terati u stečaj, Mali je odgovorio da se slaže i naglasio da je rad na restrukturiranju u toku.

  Program restrukturiranja Er Srbije biće usvojen do kraja godine, a onda ga šaljemo na odobrenje Evropskoj komisiji, a onda će biti jasno i koliko novca dajemo i zašto se daje„, rekao je Mali i poručio da Vlada neće ostaviti Er Srbiju na cedilu. Rekao je da se razmatraju sve opcije, od smanjenja broja zaposlenih, plata, broja letelica.

  „Dosta smo čuli neistina i paušalnih ocena. Zasnivajte vaše izjave na podacima“, rekao je Mali Petroviću.

  Petrović je odgovorio da je spreman za detaljniju diskusiju o Er Srbiji, a ovo njegovo kratko obraćanje prekinuo je u jednom trenutku, povikom „Ko si ti?“, član skupštinskog odbora za finansije i poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić, ali je Petrović mirno nastavio da govori.

  Petrović: Er Srbija ispunila uslove za STEČAJ

  Država NEĆE DOZVOLITI da Er Srbija propadne

  Izvor: FoNet, N1

  Foto: Air Serbia

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE