Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Štedljivi Nemci: Opala prodaja hrane u Nemačkoj

  U nemačkom maloprodajnom sektoru prodaja je neuobičajeno naglo opala. Posebno ozbiljan je pad kupovine prehrambenih proizvoda – verovatno zbog povećanja cena. Ali, postoje i problemi sa isporukom.

  Nemački trgovci na malo su zbog visoke inflacije u aprilu pretrpeli neočekivano snažan pad prodaje.

  Uprkos popuštanju mera korona virusa, njihova primanja su bila 4,7 odsto manja u odnosu na prethodni mesec – podaci su Saveznog zavoda za statistiku. Ako se ignorišu cene, realan minus je bio čak 5,4 odsto, prenosi Dojče vele.

  „Realna prodaja je tako dostigla najniži nivo od februara 2021.“, kažu statističari. Ekonomisti su očekivali prosečan pad od samo 0,2 odsto.

  Istorijski pad prodaje

  Najviše je opala prodaja hrane. Poređenja radi, trgovina neprehrambenim proizvodima je realno smanjena za 4,4 odsto, dok je trgovina hranom pala za 7,7 odsto. „Ovo je bio najveći pad prodaje iz meseca u mesec od 1994.godine“, objasnili su statističari.

  „Ovakav razvoj događaja je verovatno posledica značajnog rasta cena hrane“, navode.

  Inflacija cena hrane ponovo je bila znatno iznad prosečnog rasta potrošačkih cena, koji je u aprilu iznosio 7,4 odsto.

  Udruženje poljoprivrednika poziva na povećanje cena hrane

  U međuvremenu, prema mišljenju stručnjaka, trend rasta cena hrane će se verovatno nastaviti. Prema studiji Alijanc trejd, maloprodajne cene hrane će u tekućoj godini verovatno porasti za više od deset odsto.

  Udruženje poljoprivrednika obnovilo je danas poziv na povećanje cena hrane.

  „Hitno su nam potrebni veći prihodi od prodaje da bismo uopšte mogli da nastavimo da poslujemo“, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid u „Augsburger algemajneu“.

  Poljoprivrednici su suočeni sa značajnim povećanjem troškova za dizel, đubrivo i stočnu hranu, rekao je Rukvid.

  Problemi sa isporukom zbog korone u Kini

  Nagli rast cena hrane nije jedini problem sa kojim se maloprodaja trenutno suočava. Zatvaranje velikih luka u Kini kao posledica izbijanja korone dodatno je pogoršalo probleme isporuke u nemačkoj maloprodaji.

  Kako je saopštio Institut ifo iz Minhena, u redovnoj mesečnoj anketi kompanija, u maju se 80,1 odsto trgovaca žalilo da ne mogu da isporuče svu naručenu robu. U aprilu je to bilo samo 67,1 odsto, a na prethodnom maksimumu prošlog decembra 81,6 odsto.

  Svi ispitani prodavci igračaka prijavili su izostale isporuke. Prema informacijama, u gotovo svim prodajnim centrima za gradnju i dom, kao i u supermarketima delovi rafova su potpuno prazni.

  Prodavcima bicikala ponekad nedostaju pojedinačne komponente da završe montažu bicikala. Nedostatak poluprovodnika i čipova takođe smanjuje izbor elektronskih proizvoda.

  VRTOGLAVI RAST cena: 1 kg junetine u Nemačkoj neverovatnih 55 € (FOTO)

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE