Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stamenković: Ko ne uplaćuju doprinose mora na robiju

  Neshvatljivo je da u Srbiji postoje firme koje redovno posluju, a ne uplaćuju obavezne doprinose, kaže ekonomista Stojan Stamenković, uz ocenu da takvi poslodavaci trebalo da idu u zatvor.

  „Nejasno je zašto nema kontrole koja bi onemogućila da firme godinama ne uplaćuju doprinose poslodavcima za takvo ponašanje treba da sleduje teška robija“, rekao je Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

  On je podsetio da je bilo nemoguće izbegavati uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osuguranje u vreme kad je postojala Služba društvenog knjigovodstva (SDK) i da se izgubila kontrolna funkcija kad je platni promet prebačen u banke.

  „Istovremeno sa uplatom zarada poslodavci bi morali da uplaćuju i doprinose. Druga je priča kako je moguće da firme posluju, a da radnicima ne isplaćuju zarade“, rekao je Stamenković.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Boško Živković je rekao da u zemljama gde se takođe platni promet obavlja preko banaka nije moguće da se istovremeno sa isplatom zarada ne uplaćuju i sve obaveze preduzeća prema državi.

  Komentarišuću pomoć Vlade Srbije radnicima privatnih firmi, kao što je Goša u Smederevskoj Palanci čiji vlasnici nisu radnicima isplaćivali zarade, niti su uplaćivali doprinose, urednik MAT Ivan Nikolić je rekao da je to politička odluka.

  „Srbija po tome nije izuzetak i takve mere preduzimaju i zemlje u regionu, pa i čak one razvijene. Postoje situacije kada se odluke donose kako bi se zaštitili određeni sektori koji su od strateškog interesa za državu, ili za opstanak određenog regiona“, kazao je Nikolić.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE