Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta srpska naučnica iz SAD kaže o NOVOM SOJU koronavirusa?

  Nakon godinu dana borbe sa koronavirusom nedavno se javila i praktično prva doza optimizma zbog početka vakcinacije protiv ovog virusa u nekoliko zemalja sveta, koja nažalost, nije dugo potrajala.

  Naime, poslednjih dana tema broj jedan koja je zabrinula javnost je pojava nove varijante koronavirusa otkrivene na jugu Engleske, koja se, kako se govori, širi i 70 odsto brže.

  Novi soj koronavirusa pronađen je i u Danskoj, Holandiji i Australiji, saopštila je tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije Marija van Kerkhove, a ono što javnost posebno zabrinjava je da li će postojeće vakcine biti efikasne protiv nove varijante koronavirusa.

  Povodom ove vesti oglasila se i srpska naučnica Isidora Stanković, koja radi u SAD i obrazložila zašto nema razloga za brigu zbog „novog mutanta koronavirusa“.

  Kako je navela, tri su činjenice – novine vole senzaciju, ovo nije novi virus, već virusi mutiraju i postoje kao populacija i vakcine će i dalje biti efikasne protiv virusa.

  Do danas je registrovano preko 12,000 mutacija kod ovog koronavirusa (SARS-CoV-2). Pre par meseci novine su isto kao danas bile pune naslova o D614G mutaciji i kako „dolazi kraj sveta“ jer je virus mutirao. Naučnici su potom proučili ovaj mutant i pokazali da organizam stvara isti imuni odgovor kao kod prvobitnog soja virusa“, kaže Stanković.

  Ističe da virusi mutiraju, kao što svi organizmi mutiraju i da to što se širi brže od poznatog koronavirusa ne znači da izaziva težu bolest.

  „Mutacija zvuči strašno ali promena u par „slova“ genoma virusa koja se stvara mutacijom ne stvara i „novi virus“ onako kako razmišljamo kada govorimo o virusu gripa. U genetici postoji nešto što se zove „selektivni pritisak“ koji tera viruse da mutiraju i prilagode se sredini – kako se virus širi i cirkuliše, tako postaje bolji u širenju (ovome doprinosi i ponašanje ljudi). Zbog toga danas čitamo „širi se brže od poznatog koronavirusa“. Ovo ne znači da i izaziva težu bolest“, kaže srpska naučnica.

  Dodaje da „u svakom trenutku imamo nekoliko sojeva koronavirusa koji postoje istovremeno, u različitim razmerama“.

  „Kada se sekvencira genom virusa iz populacije, imaćemo dominantan soj i više drugih sojeva (mutanta) istog virusa. U Velikoj Britaniji, ovaj mutant soj postoji od avgusta, ali se u zadnjih nekoliko nedelja situacija izmenila što u virusnoj populaciji, što u ljudskoj. Britanija je imala poprilično opuštene mere, što je dovelo do više kontakata, što je dovelo da sada postane primarni“, kaže ona.

  Isidora Stanković objašnjava i zašto će postojeće vakcine biti efikasne protiv novog soja koronavirusa.

  „Vakcine stvaraju imunitet koji se zasniva na stvaranju repertoara antitela (poliklonalna antitela). Ovo znači da će antitela koja stvorimo moći da prepoznaju i da se vezuju za više delova proteina virusa, tako da pojedinačne mutacije nisu mnogo bitne. Jedini način na koji možemo dobiti mutanta koji je otporan na vakcinu je da se osoba vakciniše i potom zarazi koronavirusom koji usled „selektivnog pritiska“ koji predstavlja imuni odgovor nekako opstane u organizmu i krene da mutira tako da izbegne naš imuni odgovor.  S obzirom na sve što znamo o koronavirusu, s obzirom da mutira mnogo, mnogo, mnogo manje nego virus gripa i s obzirom da vakcine stvaraju repertoar antitela, šanse za ovo su u domenu teorije i za ovako nešto će trebati u hipotetičkom scenariju mnogo godina“, naglašava srpska naučnica.

  Zbog svega ovoga, Stanković kaže da se ne treba sekirati zbog „mutanta visusa“, već ako baš želimo da brinemo, treba biti zabrinut zbog „popuštanja mera dok ljudi umiru, medicinari padaju, a cela Evropa zateže mere, dok mi biramo šta ćemo obući u najluđoj noći na Kopaoniku.“

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  5 ČINJENICA koje za sada znamo o NOVOM SOJU koronavirusa

  Srpska naučnica o Fajzer vakcini: Toliko prirodna da možete bakin kolač od nje da napravite

  Da li je Srbija zaista NAJGORA NA SVETU po stopi zaražavanja od korone?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE